dc.contributor.advisor | Rendón Ledesma, Victoria | |
dc.contributor.author | Vera Macías, Yomayra Rossana | |
dc.date.accessioned | 2015-06-29T13:59:36Z | |
dc.date.available | 2015-06-29T13:59:36Z | |
dc.date.issued | 2013 | |
dc.identifier.uri | http://dspace.utb.edu.ec/handle/49000/209 | |
dc.description | The present investigation, was carried out in the lands of the experimental farm "San Pablo" of the Ability of Agricultural Sciences of the Technical University of Babahoyo, located in the km 7,5 of the road Babahoyo-Montalvo, to an altitude of 8,0 msnm. In the execution of the investigation organic waste of vegetable origin were used taken place in the neighborhoods periurbanos like herbaceous plants, arvenses and ruderables; vegetables originated in kitchens and I eat sources of minerals waste of animal origin they were manipulated as the bovine livestock and pollinaza that more they originate the outlying neighborhoods of the canton. The treatments were constituted by Efficient Microorganisms (EM) for the decomposition of the M.O. and Methods of Compostaje aeróbicos, as: Indore, Bangalore, Pfeiffer, Pain, Bocashi and Witness (natural Decomposition). the design experimental Complete Blocks was used at random, with six treatments and three repetitions, determining the statistical difference among the stockings with the test of Duncan.
He/she was carried out the floor analysis, preparation of the floor, construction of piles, incorporation of activators of decomposition, I turn of the organic waste, I water, control of decomposition, sampling and gathering and pesaje. To estimate the effects of the treatments, it was evaluated temperature, percentage of humidity, pH of the composteras, determination of the organic matter, Nitrogen, Match, Potassium and Carbon, time of decomposition, conversion percentage, compost yield, waste organic non compostados, physical-chemical analysis of the organic matter and economic analysis. | es_ES |
dc.description.abstract | La presente investigación, se realizó en los terrenos de la granja experimental “San Pablo” de la Facultad de Ciencias Agropecuarias de la Universidad Técnica de Babahoyo, ubicada en el km 7,5 de la vía Babahoyo-Montalvo, a una altitud de 8,0 msnm. En la ejecución de la investigación se utilizaron desechos orgánicos de origen vegetal producidos en los barrios periurbanos como plantas herbáceas, arvenses y ruderables; vegetales originados en cocinas y como fuentes de minerales se manipularon desechos de origen animal como el ganado vacuno y pollinaza, que más se originan los barrios periféricos del cantón.Los tratamientos estuvieron constituidos por Microorganismos Eficientes (EM) para la descomposición de la M.O. y Métodos de Compostaje aeróbicos, como: Indore, Bangalore, Pfeiffer, Pain, Bocashi y Testigo (Descomposición natural). Se utilizó el diseño experimental Bloques Completos al Azar, con seis tratamientos y tres repeticiones, determinando la diferencia estadística entre las medias con la prueba de Duncan.
Se realizó el análisis de suelo, preparación del suelo, construcción de pilas, incorporación de activadores de descomposición, volteo de los desechos orgánicos, riego, control de descomposición, muestreo y recolección y pesaje.Para estimar los efectos de los tratamientos, se evaluótemperatura, porcentaje de humedad, pH de las composteras, determinación de la materia orgánica, Nitrógeno, Fosforo, Potasio y Carbono, tiempo de descomposición, porcentaje de conversión, rendimiento de compost, desechos orgánicos no compostados, análisis físico-químico de la materia orgánica y análisis económico. | es_ES |
dc.format.extent | 93 p. | es_ES |
dc.language.iso | spa | es_ES |
dc.publisher | Babahoyo: UTB, 2013 | es_ES |
dc.rights | openAccess | es_ES |
dc.rights | openAccess | es_ES |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/ec/ | es_ES |
dc.subject | Compostajes | es_ES |
dc.subject | Residuos Orgánicos | es_ES |
dc.subject | Preparación del suelo | es_ES |
dc.subject | Riego | es_ES |
dc.title | Evaluación de compostajes producidos con residuos orgánicos de zonas periurbanas del cantón Babahoyo. | es_ES |
dc.type | bachelorThesis | es_ES |