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dc.contributor.advisorRamírez Castro, Emilio
dc.contributor.authorSánchez Baquerizo, Yasser Hardy
dc.date.accessioned2025-04-24T17:18:17Z
dc.date.available2025-04-24T17:18:17Z
dc.date.issued2025
dc.identifier.urihttp://dspace.utb.edu.ec/handle/49000/17873
dc.descriptionThis work analyzes the application of rooting agents in corn (Zea mays) crops. Rooting agents are substances or products that promote the formation and strengthening of roots, facilitating the absorption of nutrients and water from the soil. The objective of this research is to characterize the impact that rooting agents have on the crop. The methodology applied in this work is a non-experimental research design, because the researcher studies the relationship between the use of rooting agents that contributes to better root development, which in turn positively impacts agricultural yield. The results obtained show that the correct application of these rooting agents not only increases crop yield, but also contributes to the sustainability of agriculture by improving soil quality and reducing vulnerability to unfavorable conditions. The conclusion was that the rooting agents used in corn cultivation (humic and fulvic acids, plant hormones, mycorrhizae, seaweed extracts and bioregulators) are essential to improve root growth, enhance nutrient and water absorption, and increase plant resistance to adverse conditions. These products not only strengthen the root system, but also promote high yield and a higher quality harvest. Their correct application improves productivity and sustainability in corn agriculture.es_ES
dc.descriptionThis work analyzes the application of rooting agents in corn (Zea mays) crops. Rooting agents are substances or products that promote the formation and strengthening of roots, facilitating the absorption of nutrients and water from the soil. The objective of this research is to characterize the impact that rooting agents have on the crop. The methodology applied in this work is a non-experimental research design, because the researcher studies the relationship between the use of rooting agents that contributes to better root development, which in turn positively impacts agricultural yield. The results obtained show that the correct application of these rooting agents not only increases crop yield, but also contributes to the sustainability of agriculture by improving soil quality and reducing vulnerability to unfavorable conditions. The conclusion was that the rooting agents used in corn cultivation (humic and fulvic acids, plant hormones, mycorrhizae, seaweed extracts and bioregulators) are essential to improve root growth, enhance nutrient and water absorption, and increase plant resistance to adverse conditions. These products not only strengthen the root system, but also promote high yield and a higher quality harvest. Their correct application improves productivity and sustainability in corn agriculture.es_ES
dc.description.abstractEl presente trabajo analiza la aplicación de enraizadores en el cultivo de maíz (Zea mays). Los enraizantes son sustancias o productos que favorecen la formación y fortalecimiento de las raíces, facilitando la absorción de nutrientes y agua del suelo. El objetivo de esta investigación es caracterizar el impacto que tienen los enraizadores en el cultivo, La metodología que se aplicó en este trabajo es de diseño de investigación no experimental, porque el investigador estudia la relación entre el uso de enraizadores que contribuye a un mejor desarrollo radicular, lo que a su vez impacta positivamente en el rendimiento agrícola. Los resultados obtenidos nos muestran que la correcta aplicación de estos enraizadores no solo incrementa el rendimiento del cultivo, sino que también contribuye a la sostenibilidad de la agricultura al mejorar la calidad del suelo y reducir la vulnerabilidad a condiciones desfavorables para este cultivo de maíz. Y como conclusión se obtuvo que los los enraizadores utilizados en el cultivo de maíz contienen: (ácidos húmicos y fúlvicos, hormonas vegetales, micorrizas, extractos de algas marinas y biorreguladores) estos recursos o ingredientes por así decirlo son fundamentales para mejorar el crecimiento de las raíces, y potenciar la absorción de nutrientes y el agua, para también aumentar la resistencia de las plantas a condiciones adversas. Estos productos no solo fortalecen el sistema radicular, sino que también favorecen un alto rendimiento y una cosecha de mayor calidad. Un uso correcto en la aplicación puede fácilmente mejorar la productividad y sostenibilidad en la agricultura del maíz.es_ES
dc.format.extent42 p.es_ES
dc.language.isoeses_ES
dc.publisherBABAHOYO: UTB, 2025es_ES
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/*
dc.subjectMaízes_ES
dc.subjectEnraizadoreses_ES
dc.subjectRaíceses_ES
dc.subjectProducción y sueloes_ES
dc.titleImportancia de la aplicación de enraizadores en el cultivo de Maíz (Zea mays).es_ES
dc.typebachelorThesises_ES


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