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dc.contributor.advisorColina Navarrete, Eduardo
dc.contributor.authorMolina Barbotó, Víctor Andrés
dc.date.accessioned2015-09-11T15:03:52Z
dc.date.available2015-09-11T15:03:52Z
dc.date.issued2014
dc.identifier.urihttp://dspace.utb.edu.ec/handle/49000/950
dc.descriptionhe cocoa represents the third item of domestic agricultural export and it constitutes an entrance source it stops more than 100000 small producers of Emeralds, Amazonía, The Ríos, Guayas and Manabí. The great demand of our cocoa is attributed to the unique characteristics that this possesses, because with him the dark chocolate is manufactured with more demand in the world. The production of cocoa in our country skirts the 100000 annual tons. These are cultivated in approximately 300000 hectares and they give work to more than 100 000 families. According to statistical of the International Cocoa Organization (ICCO), Ecuador exports 75% of the aroma cocoa. The objective of this investigation was to determine the lunar phases of more influence for the vegetative reproduction of ramillas of different varieties of cocoa, to evaluate its effect on the yield. The work was carried out in the lands of the Experimental Farm San Pablo of the Technical University of Babahoyo, located in the km 7.5 of the road Babahoyo-Montalvo. The varieties of National cocoa AND CCN-51 were investigated, with 10 treatments in parcels of 1 m2 that were distributed at random in a design of complete blocks. For the evaluation of stockings the test was used from Tukey to 5 significancia%. At the end of the cycle of the cultivation it was evaluated: height of plants, apprehension percentage, shaft diameter, I number of leaves, I number of plants with apprehension and radical Biomass.es_ES
dc.description.abstractEl cacao representa el tercer rubro de exportación agrícola del país y constituye una fuente de ingreso para más de 100000 pequeños productores de Esmeraldas, Amazonía, Los Ríos, Guayas y Manabí. La gran demanda de nuestro cacao es atribuida a las características únicas que éste posee, pues con él se fabrica el chocolate oscuro con mayor demanda en el mundo. La producción de cacao en nuestro país bordea las 100000 toneladas anuales. Éstas son cultivadas en aproximadamente 300000 hectáreas y dan trabajo a más de 100 000 familias. Según estadísticas de la Organización Internacional del Cacao (ICCO), Ecuador exporta el 75% del cacao de aroma. El objetivo de esta investigación fue determinar las fases lunares de mayor influencia para la reproducción vegetativa de ramillas de diferentes variedades de cacao, para evaluar su efecto sobre el rendimiento. El trabajo se realizó en los terrenos de la Granja Experimental San Pablo de la Universidad Técnica de Babahoyo, ubicada en el km 7.5 de la vía Babahoyo-Montalvo. Se investigaron las variedades de cacao Nacional Y CCN-51, con 10 tratamientos en parcelas de 1 m2, que se distribuyeron en un diseño de bloques completos al azar. Para la evaluación de medias se utilizó la prueba de Tukey al 5 % de significancia. Al final del ciclo del cultivo se evaluó: altura de plantas, porcentaje de prendimiento, diámetro de tallo, numero de hojas, numero de plantas con prendimiento y Biomasa radical.es_ES
dc.format.extent49p.es_ES
dc.language.isospaes_ES
dc.rightsopenAccesses_ES
dc.subjectReproducción vegetativaes_ES
dc.subjectVariedades de cacaoes_ES
dc.subjectInfluencia de las fases lunareses_ES
dc.subjectCaracterísticas del Sueloes_ES
dc.titleInfluencia de las fases lunares sobre la reproducción vegetativa de ramillas de diferentes variedades de cacao (Theobroma cacao L.), en la zona de Babahoyoes_ES
dc.typebachelorThesises_ES


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