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dc.contributor.advisorAlcívar Torres, Luis Antonio
dc.contributor.authorRamos Caicedo, Julia Amada
dc.date.accessioned2021-05-21T20:04:47Z
dc.date.available2021-05-21T20:04:47Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.urihttp://dspace.utb.edu.ec/handle/49000/9296
dc.descriptionThis research on pruning and the effect on the incidence of diseases in cocoa cultivation (Theobroma cacao L.) produced in Ecuador. Cocoa cultivation is of great socio-economic importance in Ecuador and Latin America because it is one of the main export products is why the cocoa sector in Ecuador contributes 5% of the national economically active population (PEA) and 15% of rural PEA. The agronomic management of this crop is based on different cultural tasks one of the main pruning, this activity is of paramount importance because it allows to stimulate the development of the plant, maintain a conformation of the tree and a height of 3 to 4 meters allowing a better luminosity, mayor ease of execution of cultural practices. Inmany cases pruning is done erroneously causing serious problems such as the manifestation of diseases, poor formation of the plant, generating economic losses to the producer this is due to the lack of unknownness, lack of information on the part of the farmers.es_ES
dc.descriptionThis research on pruning and the effect on the incidence of diseases in cocoa cultivation (Theobroma cacao L.) produced in Ecuador. Cocoa cultivation is of great socio-economic importance in Ecuador and Latin America because it is one of the main export products is why the cocoa sector in Ecuador contributes 5% of the national economically active population (PEA) and 15% of rural PEA. The agronomic management of this crop is based on different cultural tasks one of the main pruning, this activity is of paramount importance because it allows to stimulate the development of the plant, maintain a conformation of the tree and a height of 3 to 4 meters allowing a better luminosity, mayor ease of execution of cultural practices. Inmany cases pruning is done erroneously causing serious problems such as the manifestation of diseases, poor formation of the plant, generating economic losses to the producer this is due to the lack of unknownness, lack of information on the part of the farmers.es_ES
dc.description.abstractLa presente investigación sobre la poda y el efecto sobre la incidencia de enfermedades en el cultivo de cacao (Theobroma cacao L.) producido en el Ecuador. El cultivo de cacao tiene una gran importancia socioeconómica en Ecuador y América Latina debido a que es uno de los principales productos de exportación es por ello que el sector cacaotero en Ecuador contribuye con el 5% de la población económicamente activa nacional (PEA) y el 15% de la PEA rural. El manejo agronómico de este cultivo está basado en diferentes labores culturales una de las principales es la poda, esta actividad es de suma importancia porque permite estimular el desarrollo de la planta, mantener una conformación del árbol y una altura de 3 a 4 metros permitiendo una mejor luminosidad, mayor facilidad de ejecución de prácticas culturales. En muchos casos la poda se la realiza de manera errónea causando serios problemas como la manifestación de enfermedades, mal formación de la planta, generando pérdidas económicas al productor esto se debe por el desconocimiento, falta de información por parte de los agricultores.es_ES
dc.format.extent27 p.es_ES
dc.language.isoeses_ES
dc.publisherBABAHOYO: UTB, 2021es_ES
dc.rightsAtribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 Ecuador*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/ec/*
dc.subjectCacaoes_ES
dc.subjectCultivoes_ES
dc.subjectProductoes_ES
dc.subjectPodaes_ES
dc.titleLa poda y su efecto sobre la incidencia de enfermedades en el cultivo de cacao (Theobroma cacao L.) producido en el Ecuadores_ES
dc.typebachelorThesises_ES


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