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dc.contributor.advisorChuquimarca Chuquimarca, Rosario Del Carmen
dc.contributor.authorValverde Martínez, Gladys Etelvina
dc.date.accessioned2020-06-10T21:35:19Z
dc.date.available2020-06-10T21:35:19Z
dc.date.issued2020
dc.identifier.urihttp://dspace.utb.edu.ec/handle/49000/8160
dc.descriptionThis project was carried out with the purpose of checking whether there is a relationship with food consumption and iron deficiency anemia, of children under 5 years of age of the MIES of the Latacunga canton. The analysis of the food consumption survey gave more frequent inadequate food consumption in children under 5 years. The prevalence of anemia in the children studied is 45.86%, a high prevalence that may be a problem for growth and development suitable for this age group. In addition, having an inadequate food consumption proposes the implementation of a nutritional food education program to improve food consumption in this age group and decrease the prevalence of iron deficiency anemia in children of this institution at the cantonal, provincial and national levels.es_ES
dc.descriptionThis project was carried out with the purpose of checking whether there is a relationship with food consumption and iron deficiency anemia, of children under 5 years of age of the MIES of the Latacunga canton. The analysis of the food consumption survey gave more frequent inadequate food consumption in children under 5 years. The prevalence of anemia in the children studied is 45.86%, a high prevalence that may be a problem for growth and development suitable for this age group. In addition, having an inadequate food consumption proposes the implementation of a nutritional food education program to improve food consumption in this age group and decrease the prevalence of iron deficiency anemia in children of this institution at the cantonal, provincial and national levels.es_ES
dc.description.abstractEste proyecto fue realizado con la finalidad de comprobar si existe una relación con el consumo de alimentos y anemia ferropénica, de los niños/as menores de 5 años de edad del MIES del cantón Latacunga. El análisis de la encuesta del consumo alimentario dio con mayor frecuencia un inadecuado consumo de alimentos en los niños/as menores de 5 años. La prevalencia de anemia en los niños/as estudiados es de 63,79%, prevalencia alta que puede ser un problema para el crecimiento y desarrollo adecuado para este grupo de edad. Además, al tener un inadecuado consumo de alimentos se propone la implementación de un programa de educación alimentario nutricional para mejorar el consumo alimentario en este grupo de edad y disminuir la prevalencia de anemia ferropénica en los niños de esta institución a nivel cantonal, provincial y nacional.es_ES
dc.format.extent73 p.es_ES
dc.language.isoeses_ES
dc.publisherBabahoyo: UTB-FCS, 2020es_ES
dc.rightsAtribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 Ecuador*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/ec/*
dc.subjectConsumo alimentarioes_ES
dc.subjectAnemia ferropénicaes_ES
dc.subjectCrecimientoes_ES
dc.subjectDesarrolloes_ES
dc.titleRelación del consumo de alimentos y anemia ferropénica en niños/as menores de 5 años del MIES del Cantón Latacunga, periodo octubre 2019 – marzo 2020.es_ES
dc.typebachelorThesises_ES


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