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dc.contributor.advisorPonce Vaca, Luis Arturo
dc.contributor.authorGuaján Morán, Carlos Roberto
dc.date.accessioned2019-08-01T13:36:54Z
dc.date.available2019-08-01T13:36:54Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.urihttp://dspace.utb.edu.ec/handle/49000/6408
dc.descriptionSUMMARY This work was carried out in the community of Iltaquí, Canton Cotacachi; Whose theme was the "determination of the processes, artesanalts for the cultivation of amaranth" (Amaranthus caudatus The objectives raised were: Learn about the artisanal production of amaranth flour and cereal; establish the processes of industrialization and generation of added value, the cultivation of Amaranth (Amaranthus caudatus) and determine the volumes of flour and cereal processed. Amaranth is a very interesting crop because of its great nutritional and medicinal value, considering it today as a grain that should not be lacking in the food of people, so it is important its industrialization. The organization Mama Muro Cunapa was born with the initiative to industrialize the amaranth, to generate an added value, to market and to obtain better income for its partners. Currently the organization processes or industrialized amaranth flour and busted cereal whose product is distributed throughout the country, mainly to naturist stores, from there these distribute to select customers: It is important to note that this crop It has a great diversity of culinary preparation, it can be used alone or accompanied, generating a great expectation and a good vision of ventures for the future. It is important for the government to support and invest in this sector to improve production, harvesting, poscoscha and marketing processes. Key words: Ataco sangorache, flour, busted cereal, naturist store, Paila, industrialization.es_ES
dc.description.abstractRESUMEN Este trabajo se lo realizó en la comunidad de Iltaquí, cantón Cotacachi; cuyo tema fue la “Determinación de los procesos artesanales para elaborar harina y cereales de amaranto (Amaranthus caudatus L.). Los objetivos planteados fueron: Conocer sobre la producción artesanal de harina y cereal de amaranto; establecer los procesos de industrialización y generación de valor agregado, del cultivo de Amaranto (Amaranthus caudatus) y determinar los volúmenes de harina y cereal elaborados. El amaranto es un cultivo muy interesante debido a su gran valor nutricional y medicinal, considerándolo en la actualidad como un grano que no debe faltar en la alimentación de las personas, por lo que es importante su industrialización. La organización Mama Muro Cunapa nace con la iniciativa de industrializar el amaranto, generar un valor agregado, comercializar y obtener mejores ingresos para sus socios. En la actualidad la organización procesa o industrializa harina de amaranto y cereal reventado cuyo producto es distribuido por todo el país, principalmente a tiendas naturistas, de allí estas distribuyen a clientes selectos: Es importante señalar que este cultivo tiene una gran diversidad de preparación culinaria, se lo puede utilizar solo o acompañado, generando una gran expectativa y una buena visión de emprendimientos para el futuro. Es importante que el gobierno apoye e invierta en este sector para mejorar los procesos de producción, cosecha, pos cosecha y comercialización. Palabras claves: Ataco sangorache, harina, cereal reventado, tienda naturista, paila, industrialización.es_ES
dc.format.extent32 pes_ES
dc.language.isospaes_ES
dc.publisherEl Angel:UTB,2019es_ES
dc.rightsopenAccesses_ES
dc.subjectAtaco sangorachees_ES
dc.subjectCereal reventadoes_ES
dc.subjectHarinaes_ES
dc.titleDeterminación de los procesos artesanales para elaborar harina y cereales de amaranto (Amaranthus caudatus L.), en la comunidad de Iltaquí, cantón Cotacachies_ES
dc.typebachelorThesises_ES


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