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dc.contributor.advisorAlcívar torres, Luis
dc.contributor.authorVélez Chávez, Ayrton Donaldo
dc.date.accessioned2019-06-28T13:27:54Z
dc.date.available2019-06-28T13:27:54Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.urihttp://dspace.utb.edu.ec/handle/49000/6168
dc.descriptionSUMMARY The present research work was carried out through a survey of 67 questions for the cacao farmers of the Las Cañitas sector, Febres Cordero parish, Babahoyo canton, in the province of Los Ríos, to raise the information and know the characteristics of the cocoa farms of producers and their problems, where unfortunately in recent years there are no study related to the sustainability. The objective of this research was the development and use of indicators and sub indicators to evaluate the sustainability in the cocoa producing farms in Babahoyo canton. The use of indicators allowed to observe clear shortcomings in the general sustainability in the ecological and sociocultural aspects. Low sustainability was observed between the different economic and ecological dimensions. From the economic point of view, food self-sufficiency was affected, in what represents A1: Diversification of production with 1.00% and the economic risk that represents, C1: Diversification of sale with 1.00%, C2: ways of trade with 0.00%, C4: area destined to cocoa cultivation with 0.00%, C5: productivity (tons) per hectare with 0.00% and C6: sources of financing with 0.00%, leaving the economic indicator with an average of 1.9, which does not reach sustainability. Among the ecology, the management of biodiversity was affected, in what A2 represents: cocoa association with 1.00%, A3: crop diversification with 1.00% and the management of the soil it represents, B1: number of applications with 1.00%, B2: row orientation with 1.00%, this leaves an average of 1.7, an ecological indicator that does not enter as sustainable either. Finally, in the sociocultural aspects, where the satisfaction of basic needs, acceptability of the production system, social integration and ecological knowledge were considered, it was sustainable with an average in the sociocultural indicator of 3.3. But nevertheless; it should be mentioned that, according to Sarandon (2009), he argues that if one of the three dimensions are not sustainable (indicators must be 2 onwards to be sustainable), the entire territory of the sector would not be sustainable. This research work concludes that the development of the indicators evaluated is adequate to detect critical points about sustainability, establish its causes and propose solutions. Keywords: Sustainability, biodiversity, diversification.es_ES
dc.description.abstractRESUMEN Este presente trabajo de investigación se realizó por medio de unas encuestas de 67 preguntas para los agricultores de esa zona y así levantar la información y conocer las características de los productores y su problemática en el canto Babahoyo, parroquia Febres cordero, sector las cañitas en la provincia de los ríos, que lamentablemente en los últimos años no existe un estudio de la sustentabilidad. El objetivo de este trabajo fue el desarrollo y usos de indicadores y sub indicadores para evaluar la sustentabilidad en las fincas productoras en el canto Babahoyo. El uso de indicadores permitió observar claras falencias en la sustentabilidad general en los aspectos económicos ecológicos y socioculturales. Se observó una baja sustentabilidad entre las diferentes dimensiones económicas y ecológicas. En la dimensión económica se vio afectada la autosuficiencia alimentaria en lo que representa A1: Diversificación de la producción con 1.00% y el riesgo económico que representa el C1: Diversificación de venta con 1.00% C2: vías comercio con 0.00 C4: superficie destinada al cultivo de cacao con 0.00 C5: productividad (toneladas) por hectáreas con 0.00 y C6: fuentes de financiamiento con 0.00%, dejando un promedio de 1.9 indicador económico que no alcanza a la sustentabilidad. En la dimensión ecología se vio afectado el manejo de la biodiversidad en lo que representa A2: asociación del cacao con 1.00% A3: diversificación de cultivos con 1.00% y el manejo del suelo que representa el B1: números de aplicaciones con 1.00% B2: orientación hileras con 1.00% dejando un promedio de 1.7 indicador ecológico que tampoco entra como sustentable. y en la sociocultural tanto como la satisfacción necesidades básicas, aceptabilidad de sistema de producción, integración social y conocimiento ecológica si son sustentable con un promedio de 3.3 indicador sociocultural. Recordar que dicho por Sarandón (2009) que si unas de las 3 dimensiones no son sustentables todo el territorio del sector no sería sustentable. Se concluye que el desarrollo de los indicadores es adecuado para detectar puntos críticos a la sustentabilidad, establecer sus causas y proponer soluciones. Palabras clave: sustentabilidad, biodiversidad, diversificación.es_ES
dc.format.extent82 pes_ES
dc.language.isospaes_ES
dc.publisherBabahoyo: UTB, 2019es_ES
dc.rightsopenAccesses_ES
dc.subjectSustentabilidades_ES
dc.subjectBiodiversidades_ES
dc.subjectDiversificaciónes_ES
dc.titleEvaluación de la sustentabilidad de fincas productoras de cacao en el cantón Babahoyo, provincia de Los Ríoses_ES
dc.typebachelorThesises_ES


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