Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.advisorBohórquez Barros, Tito
dc.contributor.authorOrtiz Gonzáles, José Luis
dc.date.accessioned2019-06-19T15:28:47Z
dc.date.available2019-06-19T15:28:47Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.urihttp://dspace.utb.edu.ec/handle/49000/6126
dc.descriptionVIII. SUMMARY The present experimental work was carried out on the grounds of the Experimental Farm "San Pablo" of the Faculty of Agricultural Sciences of the Technical University of Babahoyo, located at Km 7 ½ of the Babahoyo - Montalvo highway. The zone is of humid tropical climate, according to the classification of Holdribge, with an average annual temperature of 24.7 ºC, an average annual precipitation of 1500.7 mm, relative humidity of 85.5%, vapor tension 25.9 Mb , Dew Point 22.5 ºC and an evaporation of 63988 mm and Heliofania daily 3.5 light hours. The geographic coordinates are west longitude 277438.26 UTM, south latitude 110597.97 UTM and altitude of 8 masl. The genetic material used was that which is established in the Faculty of Agricultural Sciences, specifically behind the career of Veterinary Medicine. Two cutting heights (10 and 20 cm) and three regrowth ages (25, 32 and 39 days) were evaluated in the Mombaza grass (Panicum maximun), with four repetitions. The design used was of random complete blocks in factorial arrangement A x B; Factor A were the two heights of cut, Factor B three frequencies of ages and four repetitions. For comparison and adjustments of means of treatments, the Tukey test was used at 95% of probabilities. The following agricultural tasks were carried out, such as Equalization, Irrigation, Weed Control, Fertilization and Control of pests and diseases. The data evaluated during the trial were plant height, existing relationship between stem and leaves, production of green and dry matter and crude protein content. Based on the results obtained, it was determined that the relationship between the stem and leaf of the plant did not obtain significant differences in its results; the highest plant height, weight of green and dry matter was presented with the height of cut at 20 cm and 25 days of age and the highest percentage of crude protein was observed at the cutting height of 10 cm, at age 25 and 32 days. Keywords: raw protein, Mombaza grass, green matter, dry matter.es_ES
dc.description.abstractVII. RESUMEN El presente trabajo experimental se llevó a cabo en los terrenos de la Granja Experimental “San Pablo” de la Facultad de Ciencias Agropecuarias de la Universidad Técnica de Babahoyo, ubicada en el Km 7 ½ de la vía Babahoyo – Montalvo. La zona es de clima tropical húmedo, según la clasificación de Holdribge, con una temperatura media anual de 24,7 ºC, una precipitación media anual de 1500,7 mm, humedad relativa de 85,5 %, tensión de vapor 25,9 Mb, punto de Rocío 22,5 ºC y una evaporación de 63988 mm y Heliofania diaria 3,5 horas luz. Las coordenadas geográficas son longitud oeste 277438.26 UTM, latitud sur 110597,97 UTM y altitud de 8 msnm. El material genético utilizado fue el que está establecido en la Facultad de Ciencias Agropecuarias, específicamente atrás de la carrera de Medicina Veterinaria. Se evaluaron dos alturas de corte (10 y 20 cm) y tres edades de rebrote (25, 32 y 39 dias) en el pasto Mombaza (Panicum maximun), con cuatro repeticiones. El diseño utilizar fue de Bloques completos al azar en arreglo factorial A x B; el Factor A fueron las dos alturas de corte, el Factor B tres frecuencias de edades y cuatro repeticiones. Para la comparación y ajustes de medias de los tratamientos, se utilizó la prueba de Tukey al 95% de probabilidades. Se efectuaron las siguientes labores agrícolas como Corte de igualación, Riego, Control de malezas, Fertilización y Control de plagas y enfermedades. Los datos evaluados durante en ensayo fueron altura de planta, relación existente entre tallo y hojas, producción de materia verde y seca y contenido de proteína cruda. Por los resultados obtenidos se determinó que la relación existente entre el tallo y hoja de la planta no obtuvo diferencias significativas en sus resultados; la mayor altura de planta, peso de materia verde y seca se presentó con la altura de corte a los 20 cm y 25 días de edad y el mayor porcentaje de proteína cruda se observó en la altura de corte de 10 cm, a edad de 25 y 32 días. Palabras claves: proteína cruda, pasto Mombaza, materia verde, materia seca.es_ES
dc.format.extent53pes_ES
dc.language.isospaes_ES
dc.publisherBabahoyo: UTB,2019es_ES
dc.rightsopenAccesses_ES
dc.subjectProteína crudaes_ES
dc.subjectPasto mombazaes_ES
dc.subjectMateria verdees_ES
dc.title“Producción de materia seca y valor nutricional del pasto Mombaza (Panicum maximun c.v) en la zona de Babahoyo”es_ES
dc.typebachelorThesises_ES


Ficheros en el ítem

Thumbnail

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)

Mostrar el registro sencillo del ítem