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dc.contributor.advisorChávez Betancourt, Ricardo
dc.contributor.authorTamayo Avilés, Víctor Hugo
dc.date.accessioned2019-02-02T13:17:09Z
dc.date.available2019-02-02T13:17:09Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.urihttp://dspace.utb.edu.ec/handle/49000/5443
dc.descriptionSUMMARY ANCESTRAL KNOWLEDGE OF THE MONTUBIO ETHNIC OF THE ECUADORIAN COAST IN THE LIVESTOCK PRODUCTION IN LA UNION PARISH BABAHOYO CITY AUTHOR: Tamayo Avilés Víctor Hugo TUTOR: Ing. Agrop. Ricardo Chávez Betancourt, MsC. The work was developed in the La Union Parish of the Babahoyo City, with the aim of describing the ancestral knowledge of the ethnic montubio of the Ecuadorian coast applied in the livestock production. The activity pork, poultry and bovine are the most frequent in the parish la Unión, 10% of the producers exploit Creole breeds of pigs due to the taste of their meat, ease of ageing, resistance to bacteria especially to the scarce of the animal in the territory 67% of cattle producers keep animals in rustic facilities considered ancestral in food use balanced formula, while Creole animals are fed with plant material and kitchen residues; Ancestral management in birds the Union's inhabitants make use of lemon, coffee, red onion to fight respiratory diseases, paico for the deworming and guava bud to relieve intestinal infection.es_ES
dc.description.abstractRESUMEN SABERES ANCESTRALES DE LA ETNIA MONTUBIA DEL LITORAL ECUATORIANO EN LA PRODUCCIÓN PECUARIA DE LA PARROQUIA LA UNIÓN CANTÓN BABAHOYO AUTOR: Tamayo Avilés Víctor Hugo TUTOR: Ing. Agrop. Ricardo Chávez Betancourt, MsC. El trabajo se desarrolló en la parroquia La Unión del cantón Babahoyo, con el objetivo de describir los saberes ancestrales de la etnia montubia del litoral ecuatoriano aplicados en la producción pecuaria. La actividad porcícola, avícola y bovina son las más frecuentes en la parroquia La Unión, el 10 % de los productores explotan razas criollas de cerdos debido al sabor de su carne, facilidad de crianza, resistencia a bacterias sobre todo a la escases del animal en el territorio. El 67 % de los productores de ganado bovino mantienen los animales en instalaciones rústicas consideradas ancestrales En la alimentación utilizan fórmula balanceada, mientras que los animales criollos son alimentados con material vegetal y residuos de cocina; el manejo ancestral en las aves los moradores de La Unión hacen uso de limón, café, cebolla colorada para combatir enfermedades respiratorias, paico para la desparasitación y cogollo de guayaba para aliviar las infección intestinal.es_ES
dc.format.extent40 pes_ES
dc.language.isospaes_ES
dc.publisherBabahoyo: UTB,2018es_ES
dc.rightsopenAccesses_ES
dc.subjectSaberes ancestraleses_ES
dc.subjectEtnia montubiaes_ES
dc.subjectProducción pecuariaes_ES
dc.title“Saberes ancestrales de la etnia montubia del litoral ecuatoriano en la producción pecuaria de la parroquia La Unión cantón Babahoyo”es_ES
dc.typebachelorThesises_ES


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