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dc.contributor.advisorRonquillo Icaza, Félix
dc.contributor.authorAlvario Ramírez, Alexis Gustavo
dc.date.accessioned2019-01-03T13:53:22Z
dc.date.available2019-01-03T13:53:22Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.urihttp://dspace.utb.edu.ec/handle/49000/5044
dc.descriptionVIII. SUMMARY The present experimental work was carried out in the grounds of the Hacienda "La Keta", located via San Juan - Puebloviejo whose geographical coordinates are: longitude 790 54` 20” west, south latitude 010 54` 58” and altitude of 8 masl. The area has a humid tropical climate, according to the Holdribge classification, with an average annual temperature of 25.80 ° C, annual precipitation of 2203.8 mm, relative humidity of 79.6%, evaporation of 1738.7 mm. The soil is flat topography, clay-loam texture and regular drainage. Seed of "romana" lettuce was used as seed material. The treatments studied in the trial were the applications of gallinaza tea; Manure tea and vermicompost tea, each with three doses of 8.0; 10,0 and 15,0 L / ha plus an absolute control without biostimulant application, fractionated with two applications in the culture at 20 and 40 days after the transplant. The experimental design that was used was Complete Blocks Random with ten treatments and three repetitions. For the comparison and adjustments of treatment measures, the Duncan test was used at 95% probability. For the development of the experimental work were carried out the work of preparation of the nursery, preparation of the soil, delimitation of plots and blocks, transplant, fertilization, irrigation, weed control, hilling, phytosanitary controls and harvest. To estimate the effects of the treatments, we proceeded to take data on the percentage of seedlings, plant height, width and length of leaves, days to harvest, cabbage weight, yield and economic analysis. Based on the results obtained, it was determined that the biostimulants applied if they had an influence on the yield of lettuce in the area of Puebloviejo; the wormwood tea, in a dose of 8,0 L / ha, was the treatment that presented the highest percentage of seizure; the variables height of plant, width and length of the leaf excelled with the use of Tea of vermicompost as biostimulant applied to the crop; The treatments that were applied to vermicompost tea at all doses (8,0; 10,0 and 15,0 L / ha) were harvested in less time and the greater weight of the cabbage, yield and economic analysis was observed with the use of Vermicompost tea at a dose of 10.0 L / ha with a net benefit of $ 462.66. Key words: biostimulants, "Roman" lettuce, chicken manure tea, manure tea, vermicompost tea.es_ES
dc.description.abstractVII. RESUMEN El presente trabajo experimental, se realizó en los terrenos de la Hacienda “La Keta”, ubicada vía San Juan - Puebloviejo cuyas coordenadas geográficas son: longitud oeste 790 54` 20”, latitud Sur 010 54` 58” y altitud de 8 msnm. La zona posee un clima tropical húmedo, según la clasificación de Holdribge, con una temperatura media anual de 25,80 °C, precipitación anual de 2203,8 mm, humedad relativa de 79,6 %, evaporación de 1738,7 mm. El suelo es de topografía plana, textura franco-arcillosa y drenaje regular. Como material de siembra se utilizaron semillas de lechuga “romana”. Los tratamientos estudiados en el ensayo fueron las aplicaciones de Té de gallinaza; Té de estiércol y Té de lombricompost, cada uno con tres dosis de 8,0; 10,0 y 15,0 L/ha más un testigo absoluto sin aplicación de bioestimulante, fraccionado con dos aplicaciones en el cultivo a los 20 y 40 días después del trasplante. El diseño experimental que se utilizó fue de Bloques Completos al Azar con diez tratamientos y tres repeticiones. Para la comparación y ajustes de medidas de los tratamientos, se utilizó la prueba de Duncan al 95% de probabilidad. Para el desarrollo del trabajo experimental se efectuaron las labores de preparación del semillero, preparación del suelo, delimitación de parcelas y bloques, trasplante, fertilización, riego, control de malezas, aporque, controles fitosanitarios y cosecha. Para estimar los efectos de los tratamientos se procedió a tomar los datos de porcentaje de prendimiento, altura de planta, ancho y longitud de hojas, días a la cosecha, peso de repollo, rendimiento y análisis económico. Por los resultados obtenidos se determinó que los bioestimulantes aplicados si presentaron influencia sobre el rendimiento del cultivo de lechuga en la zona de Puebloviejo; el Té de lombricompost, en dosis de 8,0 L/ha fue el tratamiento que presentó mayor porcentaje de prendimiento; las variables altura de planta, ancho y longitud de la hoja sobresalieron con el uso de Té de lombricompost como bioestimulante aplicado al cultivo; los tratamientos que se aplicó Té de lombricompost en todas las dosis (8,0; 10,0 y 15,0 L/ha) se cosecharon en menor tiempo y el mayor peso del repollo, rendimiento y análisis económico se observó con el uso de Té de lombricompost en dosis de 10,0 L/ha con un beneficio neto de $ 462,66. Palabras claves: bioestimulantes, Lechuga “romana”, Té de gallinaza, Té de estiércol, Té de lombricompost.es_ES
dc.format.extent65 pes_ES
dc.language.isospaes_ES
dc.publisherBabahoyo: UTB,2018es_ES
dc.rightsopenAccesses_ES
dc.subjectInfluenciaes_ES
dc.subjectBioestimulanteses_ES
dc.subjectLechugaes_ES
dc.title“Influencia de tres bioestimulantes aplicados al follaje sobre el rendimiento de la Lechuga “romana” (Lactuca sativa L.) en la zona de Puebloviejo”.es_ES
dc.typebachelorThesises_ES


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