Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.advisorDueñas Alvarado, Dario
dc.contributor.authorDíaz Sánchez, Cinthia Joselyn
dc.date.accessioned2022-05-02T16:32:51Z
dc.date.available2022-05-02T16:32:51Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.urihttp://dspace.utb.edu.ec/handle/49000/11412
dc.descriptionThis document details the use of Brassinosteroids and their benefit in the cultivation of Cocoa (Theobroma cacao L.). Brassinosteroids are plant compounds that have the ability to stimulate plant growth. They have been shown to influence germination, rhizogenesis, flowering, senescence, abscission, and maturation processes. The conclusions show that brassinosteroids are natural compounds that are found in small amounts in plant organs, mainly found in pollen, leaves, buds, flowers and seeds, characterized as polyhydroxyphenolic compounds; At present, more than 45 members of the brassinosteroid family are known, which is why they constitute a wide family of compounds with powerful biological activity, showing that they influence germination, rhizogenesis, flowering, senescence, abscission and in the maturation processes, and that is why they are considered as the sixth group of phytohormones and despite the absence of research on cocoa with applications of brassinosteroids, it can be attributed that these would improve the floral development of cocoa, inhibit the proliferation of diseases and in turn would increase the production of ears of the plantation.es_ES
dc.descriptionThis document details the use of Brassinosteroids and their benefit in the cultivation of Cocoa (Theobroma cacao L.). Brassinosteroids are plant compounds that have the ability to stimulate plant growth. They have been shown to influence germination, rhizogenesis, flowering, senescence, abscission, and maturation processes. The conclusions show that brassinosteroids are natural compounds that are found in small amounts in plant organs, mainly found in pollen, leaves, buds, flowers and seeds, characterized as polyhydroxyphenolic compounds; At present, more than 45 members of the brassinosteroid family are known, which is why they constitute a wide family of compounds with powerful biological activity, showing that they influence germination, rhizogenesis, flowering, senescence, abscission and in the maturation processes, and that is why they are considered as the sixth group of phytohormones and despite the absence of research on cocoa with applications of brassinosteroids, it can be attributed that these would improve the floral development of cocoa, inhibit the proliferation of diseases and in turn would increase the production of ears of the plantation.es_ES
dc.description.abstractEl presente documento detalla sobre el uso de los Brasinoesteroides y su beneficio en el cultivo de Cacao (Theobroma cacao L.). Los brasinoesteroides son compuestos vegetales que tienen la capacidad de estimular el crecimiento de las plantas. Se ha demostrado que influyen en la germinación, rizogénesis, floración, senescencia, abscisión y en los procesos de maduración. Las conclusiones demuestran que los brasinoesteroides son compuestos naturales que se encuentran en pequeñas cantidades en los órganos de las plantas, encontrándose principalmente en polen, hojas, yemas, flores y semillas, caracterizándose como compuestos polihidroxifenólicos; en la actualidad se conocen más de 45 miembros de la familia de los brasinoesteroides, por lo que constituyen una amplia familia de compuestos de potente actividad biológica, demostrándose que influyen en la germinación, en la rizogénesis, en la floración, en la senescencia, en la abscisión y en los procesos de maduración, y es por esto que se consideran como el sexto grupo de fitohormonas y a pesar de no existir investigaciones en cacao con aplicaciones de brasinoesteroides, se puede atribuir que estos mejorarían el desarrollo floral del cacao, inhibe la proliferación de enfermedades y a su vez incrementaría la producción de mazorcas de la plantación.es_ES
dc.format.extent18 p.es_ES
dc.language.isoeses_ES
dc.publisherBABAHOYO: UTB, 2021es_ES
dc.rightsAtribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 Ecuador*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/ec/*
dc.subjectBrasinoesteroideses_ES
dc.subjectReguladores de crecimientoes_ES
dc.subjectHormonases_ES
dc.subjectCacaoes_ES
dc.titleUso de los Brasinoesteroides y su beneficio en el cultivo de Cacao (Theobroma cacao L.)es_ES
dc.typebachelorThesises_ES


Ficheros en el ítem

Thumbnail
Thumbnail

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)

Mostrar el registro sencillo del ítem

Atribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 Ecuador
Excepto si se señala otra cosa, la licencia del ítem se describe como Atribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 Ecuador