dc.contributor.advisor | Álava Vera, David | |
dc.contributor.author | Vargas Díaz, Christian | |
dc.date.accessioned | 2015-06-26T22:31:48Z | |
dc.date.available | 2015-06-26T22:31:48Z | |
dc.date.issued | 2011 | |
dc.identifier.uri | http://dspace.utb.edu.ec/handle/49000/76 | |
dc.description | The current work was taken to effect in the hothouse of the experimental farm "San Pablo" of the Ability of Agricultural Sciences, technical University of Babahoyo in the Km, 7 ½ via Montalvo in the city of Babahoyo-Ecuador. The main objective was to determine the cannibal capacity of the larvas of S. frugiperda in corn and to evaluate the daily percentage of damage under controlled conditions.
Masses of eggs of the insect were gathered then in cultivations of corn and overgrowths it took them to the laboratory, once happened the appearance the obtained larvas were placed in the plants of corn with the cover according to the treatments, they were placed between 1 and 10 larvas by plant.
The design was used totally at random, with ten treatments and four repetitions, he/she was the number of larvas daily until I am one for recipient or until the survivors arrived to the pustule state, the daily percentage of damage was also evaluated by plant, this process repeated in two occasions.
According to the obtained results you determines that to the 9 days of permanency of S. frugiperda under controlled conditions the percentage of cannibalism was of 100 % in the first one and second phase. The larvas of this species under conditions controlled puparon in their entirety among 11y 15 days. It was also determined that to the 12 and 11 days of permanency of S. frugiperda under controlled conditions the percentage of damage was of 84.75 % in the first rehearsal phase and of 84 % in the second phase respectively. | es_ES |
dc.description.abstract | El actual trabajo se llevó a efecto en el invernadero de la granja experimental “San Pablo” de la Facultad de Ciencias Agropecuarias, Universidad técnica de Babahoyo en el Km, 7 ½ vía Montalvo en la ciudad de Babahoyo-Ecuador. El objetivo principal fue determinar la capacidad caníbal de las larvas de S. frugiperda en maíz y evaluar el porcentaje diario de daño en condiciones controladas.
Se recolectaron masas de huevos del insecto en cultivos de maíz y malezas luego se las llevó al laboratorio, una vez ocurrida la eclosión las larvas obtenidas fueron colocadas en las plantas de maíz con la cubierta de acuerdo a los tratamientos, se colocaron entre 1 y 10 larvas por planta.
Se utilizó el diseño completamente al Azar, con diez tratamientos y cuatro repeticiones, se contó diariamente el número de larvas hasta que quedo una por recipiente o hasta que las sobrevivientes llegaron al estado de pupa, también se evaluó el porcentaje diario de daño por planta, este proceso se repitió en dos ocasiones.
Según los resultados obtenidos se determino que a los 9 días de permanencia de S. frugiperda en condiciones controladas el porcentaje de canibalismo fue del 100 % en la primera y segunda fase. Las larvas de esta especie en condiciones controladas puparon en su totalidad entre 11y 15 días. También se determinó que a los 12 y 11 días de permanencia de S. frugiperda en condiciones controladas el porcentaje de daño fue de un 84.75 % en la primera fase de ensayo y de 84 % en la segunda fase respectivamente. | es_ES |
dc.format.extent | 58 p. | es_ES |
dc.language.iso | spa | es_ES |
dc.publisher | Babahoyo: UTB, 2011 | es_ES |
dc.rights | openAccess | es_ES |
dc.rights | openAccess | es_ES |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/ec/ | es_ES |
dc.subject | Cultivo de Maíz | es_ES |
dc.subject | Capacidad caníbal | es_ES |
dc.subject | Material genético | es_ES |
dc.subject | Control químico | es_ES |
dc.title | Capacidad “caníbal” de spodoptera frugiperda en condiciones controladas en el cultivo de maíz (zea mays). | es_ES |
dc.type | bachelorThesis | es_ES |