Show simple item record

dc.contributor.advisorLombeida García, Emma
dc.contributor.authorSandoya Jiménez, Mario José
dc.date.accessioned2019-10-09T21:53:15Z
dc.date.available2019-10-09T21:53:15Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.urihttp://dspace.utb.edu.ec/handle/49000/6813
dc.descriptionThe present research work, whose results support the writing of this monograph, was carried out on the grounds of the Will of God nursery. Located in the Zapotal parish of the Ventanas canton. Its objective was to synthesize information on the types of grafts used in cacao cultivation nursery. rafting involves taking a bud from the branch of a tree selected and evaluated, to attach it to a pattern that is a plant generated by seed. This bud, once implanted, is activated and as it grows, it forms the aerial part of the new tree and therefore its genetic characteristics are identical to those of the tree from which the bud was extracted. Before grafting, you should: Disinfect the knife or scalpel with a solution of alcohol or formaldehyde aldehyde (one part of form and five parts of water), clean the site of the pattern where the graft will be performed, using a cotton or a rag moistened with water, the patterns must be under cover at least three days before grafting so that the humidity present in the sheath is minimal and does not cause the formation of a microclimate that will subsequently affect the graft especially in the first days of healing. The types of grafts most used in cocoa are the central or terminal spike, patch grafting, crown grafting and grafting by approximationes_ES
dc.description.abstractEl presente trabajo de investigación, cuyos resultados sustentan la escritura de esta monografía se realizó en los predios del vivero Voluntad de Dios. Ubicado en la parroquia Zapotal del cantón Ventanas. Su objetivo fue Sintetizar información sobre los tipos de injertos utilizados en vivero del cultivo de cacao. El injertar consiste en tomar una yema de la rama de un árbol seleccionado y evaluado, para unirla a un patrón que es una planta generada por semilla. Esta yema una vez implantada, se activa y a medida que crece conforma la parte aérea del nuevo árbol y por lo tanto sus características genéticas son idénticas a las del árbol de donde se extrajo la yema. Antes de efectuar las injertaciones, se debe: Desinfectar la navaja o bisturí con una solución de alcohol o formol aldehído (una parte de formo y cinco partes de agua), limpiar el sitio del patrón donde se realizara el injerto, empleando un algodón o un trapo humedecido con agua, los patrones deben estar bajo cubierta por lo menos tres días antes de la injertación para que la humedad presente en la funda sea mínima y no provoque la formación de un microclima que posteriormente vaya a afectar al injerto especialmente en los primeros días de la cicatrización. Los tipos de injertos más utilizados en cacao son el de púa central o terminal, injertación en parche, injerto de corona e injertos por aproximaciónes_ES
dc.format.extent39 p.es_ES
dc.language.isospaes_ES
dc.publisherBABAHOYO; UTB, 2019es_ES
dc.rightsopenAccesses_ES
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/ec/es_ES
dc.subjectCacaoes_ES
dc.subjectInjertoes_ES
dc.subjectVaretaes_ES
dc.subjectPatrónes_ES
dc.titleTipos de injertos en plantas de vivero de cacao nacional (Theobroma cacao L.)es_ES
dc.typebachelorThesises_ES


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as openAccess