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dc.contributor.advisorGuillen Mora, Rosa
dc.contributor.authorRodríguez Valencia, Jaskin Santiago
dc.date.accessioned2019-09-24T17:17:42Z
dc.date.available2019-09-24T17:17:42Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.urihttp://dspace.utb.edu.ec/handle/49000/6474
dc.descriptionThis documentary research work was prepared based on the collection, sequence and review of articles, executed in laboratory-level reproduction of Bacillus thurigensis. The data of the present investigation were collected from indexed scientific articles from different databases, with this information we gave way to the valuation of the information, in order to define the quality of this information and to be able to take it into account when making the respective citation of the document. The management of Bacillus thuringiensis has raised interest in transforming other microorganisms so that they are capable of producing toxic proteins in the colonizing environments and thus facilitate pest control. These insecticides constitute the second generation products that are those that contain strains that have undergone some type of genetic manipulation in order to increase their spectrum of activity The gram positive bacterium B. thurigensis can be used for biological control purposes due to its characteristic of producing antibiotic substances and adaptation to various types of substrates, in this sense B. thurigensis is used as an antagonistic agent of phytopathogenic fungi such as: Sclerotinia, Collectotrichum, Botrytis, Fusarium, and Penicilium. The whey with accessible price per liter, could represent in an optimal culture medium for the commercial production of the B. thurigensis bacteria, if it undergoes a process of repowering, adding sources of carbon, vitamins and minerals. It is recommended to practice the Bacillus thurigensis reproduction protocol in liquid culture media, because of the efficiency they show according to research, the reproduction of Bacillus thurigensis should be carried out with the culture medium based on fortified soybean bedida, for the effectiveness it shows in the control of pathogens in the field and their low cost of reproductiones_ES
dc.description.abstractEste trabajo de investigación documental fue elaborado en función a la recopilación, secuencia y revisión de artículos, ejecutado en reproducción a nivel de laboratorio de Bacillus thurigensis. Los datos de la presente investigación se recopilaron de artículos científicos indexados de diferentes bases de datos, con esta información se dio paso a la valoración de la información, con la finalidad de definir la calidad de esta y poder tenerla en cuenta al momento de realizar la respectiva citación del documento. El manejo de Bacillus thuringiensis ha hecho surgir el interés de utilizar productos a base de esta bacteria. Estos biopesticidas constituyen los productos de segunda generación que son aquellos que contienen cepas que han sufrido algún tipo de manipulación genética con la finalidad de incrementar su espectro de actividad La bacteria gram positiva B. thurigensis puede ser utilizada para fines de control biológico por su característica de producir sustancias antibióticas y de adaptación a varios tipos de sustratos, en este sentido B. thurigensis es utilizado como agente antagonista de hongos fitopatógenos como: Sclerotinia, Collectotrichum, Botrytis, Fusarium, y Penicilium. El lactosuero con precio accesible por litro, podría representar en un medio de cultivo óptimo para la producción comercial de la bacteria B. thurigensis, si es que sufre un proceso de repotenciación, adicionándole fuentes de carbono, vitaminas y minerales. Se recomienda practicar el protocolo de reproducción de Bacillus thurigensis en medios de cultivos líquidos, por la eficiencia que muestran según investigaciones, se debe realizar la reproducción de Bacillus thurigensis con el medio de cultivo a base de bedida de soya fortificada, por la eficacia que muestra en el control de patógenos en el campo y su bajo costo de reproducciónes_ES
dc.format.extent35 p.es_ES
dc.language.isospaes_ES
dc.publisherBABAHOYO: UTB, 2019es_ES
dc.rightsopenAccesses_ES
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/ec/es_ES
dc.subjectBacillus thurigensises_ES
dc.subjectReproducciónes_ES
dc.subjectMedios de cultivoes_ES
dc.subjectControl biológicoes_ES
dc.titleProtocolo de reproducción de Bacillus thuringiensis en laboratorioes_ES
dc.typebachelorThesises_ES


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