Show simple item record

dc.contributor.advisorNavas Navas, Enrique Ramiro
dc.contributor.authorCevallos Muñoz, Guillermo Eduardo
dc.date.accessioned2019-07-31T20:22:46Z
dc.date.available2019-07-31T20:22:46Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.urihttp://dspace.utb.edu.ec/handle/49000/6405
dc.descriptionSUMMARY The following research work was developed in order to determine the management that the producer performs in the production of avocado in the parish of San José de Chaltura, canton Antonio Ante, province of Imbabura. In order to reach the goals initially proposed, a bibliographic review was carried out on avocado cultivation in terms of climatic requirements and crop technologies; Subsequently, a socialization meeting was held with the farmers of the area, to conduct a survey aimed at a sample of the population of avocado producers. Within the surveys several questions were presented, such as the age of the crop, the cultivated variety, its density of plantation, nutrition, irrigation, pruning, pests that affect its plantations and the production obtained in the last harvest, elements with which the information obtained was analyzed and the technological levels used were determined. With the data obtained, it is concluded that the level of use of the technologies in the Chaltura area is quite low, which explains the reduced yields and the low profitability that they obtain with respect to the productive potential of the avocado tree, so it is recommended that the training and the organizational strengthening are the mainstays that allow to achieve high yields to improve the living standards of avocado producers Keywords: Avocado, technologies, production, producerses_ES
dc.description.abstractRESUMEN El siguiente trabajo de investigación se desarrolló con el fin de determinar el manejo que el productor realiza en la producción del aguacatero en la parroquia de San José de Chaltura, cantón Antonio Ante, provincia de Imbabura. Para alcanzar las metas propuestas inicialmente se realizó una revisión bibliográfica sobre el cultivo de aguacatero en cuanto a requerimientos climáticos y tecnologías del cultivo; posteriormente se realizó una reunión de socialización con los agricultores de la zona, para la realización de una encuesta dirigida a una muestra de la población de productores de aguacatero. Dentro de las encuestas se presentaron varias preguntas tales como, la edad del cultivo, la variedad cultivada, su densidad de plantación, la nutrición, el riego, la poda, las plagas que afectan a sus plantaciones y la producción obtenida en la última cosecha, elementos con los cuales se analizó la información obtenida y se llegó a determinar los niveles tecnológicos empleados. Con los datos obtenidos se concluye que el nivel de uso de las tecnologías en la zona de Chaltura es bastante bajo lo que explica los reducidos rendimientos y la escasa rentabilidad que obtienen respecto al potencial productivo del aguacatero, por lo que se recomienda que la capacitación y el fortalecimiento organizativo sean los puntales que permitan alcanzar altos rendimientos para mejorar los niveles de vida de los productores de aguacate Palabras clave: Aguacatero, tecnologías, producción, productores.es_ES
dc.format.extent40 pes_ES
dc.language.isospaes_ES
dc.publisherEl Angel:UTB,2019es_ES
dc.rightsopenAccesses_ES
dc.subjectAguacateroes_ES
dc.subjectTecnologíases_ES
dc.subjectProductoreses_ES
dc.titleDeterminación de las tecnologías aplicadas en la producción en el cultivo de aguacatero (Persea americana) en la parroquia Chaltura, cantón Antonio Ante, provincia de Imbaburaes_ES
dc.typebachelorThesises_ES


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record