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dc.contributor.advisorGoyes Cabezas, Miguel
dc.contributor.authorSoto Moncada, Héctor Julio
dc.date.accessioned2019-06-10T13:39:38Z
dc.date.available2019-06-10T13:39:38Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.urihttp://dspace.utb.edu.ec/handle/49000/6013
dc.descriptionSUMMARY This document was carried out in the experimental farm "San Pablo", of the Faculty of Agricultural Sciences of the Technical University of Babahoyo, located at Km. 7.5 of the Babahoyo - Montalvo highway. The site is located between the geographic coordinates of 010 47`49 "of South Latitude and 790 32`49" of West Longitude and 8 masl. The zone presents a tropical climate, according to the classification of Holdribge is tropical humid forest, with annual temperature of 25.7 0C, a precipitation of 1845 mm / year, relative humidity of 76% and 804.7 hours of annual average heliophany . The soil is flat topography, clay loam texture and regular drainage. For the development of this practical component, a bibliographic review of different books, journals, scientific articles and web pages was compiled, which were subjected to synthesis techniques and summary on the sustainability of rice cultivation through the use of nitrogen. For information obtained, it was determined that there are empirical producers that apply without control the dosage of nutrients required by the crops, being nitrogen the fundamental constituent of chlorophyll, amino acids, essential for the rapid growth of plants and leaves and increase the number of tillers, ears for panicles and protein content in the grain; It is worth noting that worldwide, the production of food that does not cause harm is being demanded, ensuring environmental quality and health to ensure environmental sustainability and adequate food security in the people who consume it, part of what is called "green revolution" . Keywords: nitrogen, rice, sustainabilityes_ES
dc.description.abstractRESUMEN El presente documento se realizó en la granja experimental “San pablo”, de la Facultad de Ciencias Agropecuarias de la Universidad Técnica de Babahoyo, ubicada en el Km. 7,5 de la vía Babahoyo – Montalvo. El sitio se encuentra entre las coordenadas geográficas de 010 47` 49” de Latitud Sur y 790 32` 49” de Longitud Oeste y 8 msnm. La zona presenta un clima tropical, según la clasificación de Holdribge es bosque húmedo tropical, con temperatura anual de de 25,7 0C, una precipitación de 1845 mm/año, humedad relativa de 76 % y 804,7 horas de heliofanía de promedio anual. El suelo es de topografía plana, textura franco arcillosa y drenaje regular. Para el desarrollo del presente componente práctico se recopiló revisión bibliográfica de distintos libros, revistas, artículos científicos y páginas web que fueron sometidas a técnicas de síntesis y resumen sobre la sostenibilidad del cultivo de arroz mediante la utilización de nitrógeno. Por información obtenida se determinó que existen productores empíricos que aplican sin control la dosificación de nutrientes que requieren los cultivos, siendo el nitrógeno constituyente fundamental de la clorofila, aminoácidos, indispensables para el crecimiento rápido de las plantas y hojas e incrementar el número de macollos, espigas por panojas y contenido de proteínas en el grano; cabe destacar que a nivel mundial se está exigiendo la producción de alimentos que no causen daño, asegurando la calidad ambiental y salud para asegurar una sustentabilidad ambiental y seguridad alimentaria adecuada en las personas que lo consumen, parte de los que se denomina “revolución verde”. Palabras claves: nitrógeno, arroz, sustentabilidades_ES
dc.format.extent32pes_ES
dc.language.isospaes_ES
dc.publisherBabahoyo: UTB,2019es_ES
dc.rightsopenAccesses_ES
dc.subjectNitrogenoes_ES
dc.subjectArrozes_ES
dc.subjectSustentabilidades_ES
dc.title“Manejo del nitrógeno en el cultivo de arroz, basado en la sostenibilidad”.es_ES
dc.typebachelorThesises_ES


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