Show simple item record

dc.contributor.advisorSánchez Vásquez, Viviana
dc.contributor.authorAnchundia Troya, Wagner Stalin
dc.date.accessioned2019-06-10T13:09:35Z
dc.date.available2019-06-10T13:09:35Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.urihttp://dspace.utb.edu.ec/handle/49000/6009
dc.descriptionSUMMARY Chemical elements that affect the quality of water for agricultural use. Water is considered as the "vehicle" that transports the chemical inputs to the plant, therefore its quality is important in order to guarantee, in large part, the success of the applications. The parameters that determine the water quality can be physical, chemical and biological. The chemical properties are related to the content of salts in water and derived parameters, such as electrical conductivity, pH, total dissolved solids, sodium absorption, alkalinity and water hardness. It should be noted that the quality of the crop depends on the type of water used, so it is necessary to perform a water analysis before selecting the site and crop to be developed. In conclusion there are factors that negatively affect the quality of water for agricultural use, therefore we must avoid using contaminated water to irrigate the crops as that affects the crops and also affects human health by consuming the products. In areas where there is soil erosion, water should be used with caution since contamination problems occur. Therefore, it is recommended to raise awareness among the population so as not to contaminate the waters by throwing pollutants into rivers, lakes, and seas. In turn, it is necessary to promote research to deeply study the metals that contaminate water for agricultural use and how it can reduce its presence in bodies of water destined for irrigation. Abstract: Water, Chemical Elements, Cultivation.es_ES
dc.description.abstractRESUMEN Elementos químicos que afectan la calidad del agua para uso agrícola. El agua está considerada como el “vehículo” que transporta los insumos químicos hacia la planta, por lo tanto su calidad es importante a fin de garantizar en gran parte, el éxito de las aplicaciones. Los parámetros que determinan la calidad del agua pueden ser físicos, químicos y biológicos. Las propiedades químicas están referidas al contenido de sales en el agua y parámetros derivados, como la conductibilidad eléctrica, pH, solidos totales disueltos, absorción de sodio, alcalinidad y dureza del agua. Hay que destacar que la calidad del cultivo depende del tipo de agua utilizar, por tanto es necesario realizar un análisis de agua antes de seleccionar el sitio y cultivo a desarrollar. En conclusión existen factores que afectan negativamente en la calidad del agua para uso agrícola, por tanto hay que evitar utilizar agua contaminada para regar los cultivos ya que aquello repercute en las cosechas y además afecta la salud humana al consumir los productos. En los sectores donde hay erosión de suelos, se debe utilizar el agua con precaución ya que se presentan problemas de contaminación. Por lo que se recomienda concientizar a la población para no contaminar las aguas arrojando contaminantes en los ríos, lagos, mares a su vez hay que promover investigaciones para estudiar profundamente los metales que contaminan el agua para uso agrícola y de qué forma se puede disminuir su presencia en cuerpos de agua destinados para el riego. Palabras clave:Agua, Elementos Químicos, Cultivo.es_ES
dc.format.extent37pes_ES
dc.language.isospaes_ES
dc.publisherBabahoyo: UTB,2019es_ES
dc.rightsopenAccesses_ES
dc.subjectAguaes_ES
dc.subjectElementos quimicoses_ES
dc.subjectCultivoses_ES
dc.title“Elementos químicos que afectan la calidad del agua para uso agrícola”.es_ES
dc.typebachelorThesises_ES


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record