Show simple item record

dc.contributor.advisorLópez Izurieta, Marlon
dc.contributor.authorHuacón Galarza, Bismark Yamil
dc.date.accessioned2019-01-11T20:10:23Z
dc.date.available2019-01-11T20:10:23Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.urihttp://dspace.utb.edu.ec/handle/49000/5200
dc.descriptionABSTRACT He presents work it was carried out with an analysis to the problem of the yellow crops and dryoff of the foliage of the Palm Oil (Elaeis guinnesis) and their effect on the production of the cultivation. The gathered information found a discharge presence of noxious organisms in the systems of production palmeros, its direct effect about the readiness of nutritious and in the decrease of the fruit yield. One of the biggest challenges that thinks about the cultivation of the palm oil, is the necessity to maintain a growth sustained in terms of their production by unit of sowed surface. This same necessity of expansion of the cultivation generates problems fitosanitarios. You can confirm that the yellow crops - dryoff whose syndrome is constant in all geographical situation, has a very variable incidence, inclusive being able to impede the development of the cultivation of the palm oil bottle. It is difficult to foresee the sanitary problems that will think about in a new plantation, being considered the current knowledge, but the experience showed that for all those illnesses are critical phases in those that the palm is sensitive, mainly in its early age. key Words: yellow crops, dryoff, Palm Oil, Vegetable Sanity.es_ES
dc.description.abstractRESUMEN El presenta trabajo fue realizado con una análisis a la problemática del amarillamiento y secamiento del follaje de la Palma Aceitera (Elaeis guinnesis) y su efecto sobre la producción del cultivo. La información recopilada encontró una alta presencia de organismos nocivos en los sistemas de producción palmeros, su efecto directo sobre la disponibilidad de nutrientes y en la disminución del rendimiento de fruta. Uno de los retos más grandes que se plantea el cultivo de la palma aceitera, es la necesidad de mantener un crecimiento sostenido en términos de su producción por unidad de superficie sembrada. Esta misma necesidad de expansión del cultivo genera problemas fitosanitarios. Se puedo confirmar que el amarillamiento-secamiento, cuyo síndrome es constante en toda situación geográfica, tiene una incidencia muy variable, inclusive pudiendo impedir el desarrollo del cultivo de la palma aceitera. Es difícil prever los problemas sanitarios que se plantearán en una nueva plantación, considerándose los conocimientos actuales, pero la experiencia mostró que para todas aquellas enfermedades hay fases críticas en las que la palma es sensible, principalmente en su edad temprana. Palabras clave: Amarillamiento, Secamiento, Palma Aceitera, Sanidad Vegetal.es_ES
dc.format.extent35 pes_ES
dc.language.isospaes_ES
dc.publisherBabahoyo: UTB,2018es_ES
dc.rightsopenAccesses_ES
dc.subjectAmarillamientoes_ES
dc.subjectSecamientoes_ES
dc.subjectPalma Aceiteraes_ES
dc.title“Amarillamiento y secamiento del follaje de la Palma Aceitera (Elaeis guineensis Jacq)”es_ES
dc.typebachelorThesises_ES


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record