Show simple item record

dc.contributor.advisorPitacuar Meneses, María Lixmania
dc.contributor.authorGuerrero Aguilar, Ana Luisa
dc.date.accessioned2018-09-13T12:59:31Z
dc.date.available2018-09-13T12:59:31Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.urihttp://dspace.utb.edu.ec/handle/49000/4360
dc.descriptionSUMMARY The present study aims determine the use and elaboration of the organic fertilizer in the Community of Imbabuela Bajo, for which we apply 20 interviews semi – structured to the producers members to the Community of Imbabuela Bajo to get main information, this information helped become making the training program go to impart to the producers. The results determine that the 95% of the farmers don’t know about the elaboration and use of the organic fertilizers, and only the 5% know about the elaboration and use these. Exist the interest in learn to make this fertilizers. This organic fertilizers are focused on improving agricultural production in this zone, because this presents benefits to the crop, besides their production costs are low. However the farmers of the community don’t received the sufficient information about this themes, this is the main cause that has limited their development and use. We conducted surveys about the use of organic fertilizers to diagnose the lack of knowledge regarding fertilizers. In conclusion the study determine the lack of knowledge from the farmers in the elaboration and use of the organics fertilizers, therefore it presents a limiting factor of its use and appliance in the crops, although they possess enough material of animals and vegetables for its converting process and to use in their zone.es_ES
dc.description.abstractRESUMEN El presente estudio tiene como finalidad determinar el uso y elaboración de abonos orgánicos en la Comunidad de Imbabuela Bajo, para lo cual se aplicó 20 entrevistas semi estructuradas a los productores de la Comunidad para obtener información primaria, la cual sirvió para el desarrollo de la charla a impartir. De los resultados obtenidos se determinó que el 95 % de los agricultores desconocen sobre la elaboración y uso de abonos orgánicos, y únicamente el 5 % conoce sobre su elaboración y uso, existe interés en aprender a elaborar estos abonos los cuales se enfocan en mejorar la producción agrícola de la zona, debido a los beneficios que estos aportan al suelo, además, sus costos de producción son bajos; sin embargo, los agricultores de la Comunidad han recibido escasas capacitaciones sobre este tema, siendo esta la causa que ha limitado su elaboración y uso. En conclusión se establece que el desconocimiento por parte de los agricultores en la elaboración de abonos orgánicos ha sido el factor limitante de su utilización y aplicación en los cultivos, a pesar que en dicha comunidad disponen de suficiente materia orgánica tanto de origen animal como vegetal.es_ES
dc.format.extent33 pes_ES
dc.language.isospaes_ES
dc.publisherEl Angel: UTB, 2018es_ES
dc.rightsopenAccesses_ES
dc.subjectElaboraciónes_ES
dc.subjectAbonos orgánicoses_ES
dc.titleElaboración y uso de abonos orgánicos en la Comunidad de Imbabuela Bajo, Cantón Otavalo, Provincia de Imbabura, 2017es_ES
dc.typebachelorThesises_ES


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record