Show simple item record

dc.contributor.advisorPonce Vaca, Luis Arturo
dc.contributor.authorVargas Tupiza, Luis Fernando
dc.date.accessioned2018-09-13T12:34:47Z
dc.date.available2018-09-13T12:34:47Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.urihttp://dspace.utb.edu.ec/handle/49000/4358
dc.descriptionSUMMARY The lack of knowledge of phytosanitary management in bean cultivation generates great economic losses and affects crop production. That is why this research was conducted in order to identify the main pests and diseases of the parish of San Blas, Urcuquí canton, for being one of the most important economic crops in the parish. The methodology that was used for this research topic was through a survey of twenty-five farmers of the parish with specific questions addressed to the subject of study. It was determined that the most severe diseases within the bean crop were anthracnose, followed by rust, ash, spot eels and the blighted willow disease. Within the root system it was determined that Fusarium oxysporum is the disease that most affects the root system, followed by Rhizoctinia solani and Phytium spp. In addition, in terms of pests within the crop it was deduced that thrips is the pest that causes the most damage to the crop followed by whitefly, furling, green lorito, minador, red spider, pulper and Meloidogyne incgnata. Therefore, it is recommended to control pests and diseases of the bean crop, taking into account the rotation of active ingredients, to avoid economic losses to reduce the resistance in the pest in the bean crop.es_ES
dc.description.abstractRESUMEN El desconocimiento del manejo fitosanitario dentro del cultivo de fréjol genera grades perdidas económicas y afecta la producción del cultivo. Es por esto que la presente investigación se realizó con el fin de identificar las principales plagas y enfermedades de la parroquia de San Blas, cantón Urcuquí, por ser uno de los cultivos de mayor importancia económica en la parroquia. La metodología que se empleó para realizar el tema de investigación fue mediante una encuesta a veinte y cinco agricultores de la parroquia con preguntas concretas dirigidas al tema de estudio. Se determinó que las enfermedades más severas dentro del cultivo de fréjol fueron antracnosis, seguido de la roya, ceniza, mancha angulas y la enfermedad mustia hilachosa. Dentro del sistema radicular se determinó que Fusarium oxysporum es la enfermedad que más afecta al sistema radicular, seguido de Rhizoctinia solani y Phytium spp. Además, en cuanto a plagas dentro del cultivo se determinó que trips es la plaga que más daños ocasiona al cultivo seguido de mosca blanca, enrollador, lorito verde, minador, araña roja, trozador y Meloidogyne incgnata. Por lo que se recomienda realizar un control de plagas y enfermedades del cultivo de fréjol tomando en cuenta la rotación de ingredientes activos, para evitar las pérdidas económicas y disminuir la resistencia de la plaga en el cultivo de fréjol.es_ES
dc.format.extent51 pes_ES
dc.language.isospaes_ES
dc.publisherEl Angel: UTB, 2018es_ES
dc.rightsopenAccesses_ES
dc.subjectIdentificaciónes_ES
dc.subjectPrincipales plagases_ES
dc.subjectEnfermedadeses_ES
dc.subjectFréjoles_ES
dc.titleIdentificación de las principales plagas y enfermedades del fréjol (Phaseolus vulgaris L.) en la parroquia de San Blas, cantón Urcuquíes_ES
dc.typebachelorThesises_ES


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record