Show simple item record

dc.contributor.advisorQuezada Gallardo, Luis
dc.contributor.authorFranco Plaza, Gooddy Xavier
dc.date.accessioned2017-12-20T20:07:48Z
dc.date.available2017-12-20T20:07:48Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.urihttp://dspace.utb.edu.ec/handle/49000/3347
dc.descriptionSUMMARY The Salmonella is a bacterium that causes food poisoning which occurs by ingestion of raw meat, eggs, contaminated fruits and vegetables, the most common to acquire poisoning symptoms include diarrhea, vomiting, abdominal pain, fever, pain head and muscles and blood in the stool. The objective of this research was to determine the percentage of Salmonella spp in chicken meat. He also planned percentage determine the presence of Salmonella spp in chicken meat where the sample (breast and leg) was taken. And then determining the percentage of market origin of the sampling carried out in Barrio Lindo markets and 4 May. With RapidChek® Select ™ kit for Salmonella spp. Which it was used for laboratory analysis and in which the samples were divided as follows: 300 samples the which are divided by anatomic site of the sample, according to the anatomical location where the sample of chicken meat was taken (breast) on the market May 4 of a total 75 samples of which 9% are positive and determining the percentage of anatomical site where the sample of the chicken (leg) on the market was taken on May 4, the results of all 75 samples 12% were positive and determining the percentage of anatomical site where the sample of chicken meat (breast) Barrio Lindo market a total of 75 samples were taken 28% were positive after determining the percentage of anatomical site where the sample of the chicken (leg) on the market 75% Barrio Lindo took samples 27% were positive. From the results of the determination of the percentage of the market of origin of the sampling of the 60 positive cases, 68% (41) positive cases belongs to Barrio Lindo Market and 32% (19) are positive cases Market May 4.es_ES
dc.description.abstractRESUMEN La salmonella spp es una bacteria que produce una intoxicación alimentaria por la ingestión de carne cruda, huevos, frutas y verduras contaminadas. Los síntomas más comunes al adquirir la intoxicación son diarrea, vomito, dolor abdominal, fiebre, dolor de cabeza y de los músculos y sangre en las heces. El objetivo general del presente trabajo es determinar salmonella spp en carne de aves que se expenden en las tercenas de los mercados (Barrio Lindo y 4 de Mayo) de la ciudad de Babahoyo. Para el análisis en el laboratorio, 300 muestras estuvieron divididas según el lugar anatómico donde se tomó la muestra de la carne de pollo (pechuga y piernas). En los resultados obtenidos se determinó que, del total de las 75 muestras el 12 % son positivas y de la determinación del porcentaje del lugar anatómico donde se tomó la muestra de la carne de pollo (pechuga) en el mercado Barrio Lindo un total de 75 muestras el 28 % fueron positivas, luego de la determinación del porcentaje del lugar anatómico donde se tomó la muestra de la carne de pollo (pierna) en el mercado Barrio Lindo de 75 % muestras el 27 % son positivos. De los resultados de la determinación del porcentaje del mercado de origen de la toma de muestras de los 60 casos positivos el 68 % (41) casos positivos pertenece al Mercado Barrio Lindo y 32 % (19) casos positivos son del Mercado 4 de Mayo.es_ES
dc.format.extent55 pes_ES
dc.language.isospaes_ES
dc.rightsopenAccesses_ES
dc.subjectDeterminación de la incidenciaes_ES
dc.subjectSalmonella sppes_ES
dc.subjectMétodo rapidchekes_ES
dc.titleDeterminacion de la incidencia de salmonella spp en pollos faenados que se expenden en las tercenas de el mercado 4 de mayo y barrio lindo de la ciudad de Babahoyo, mediante el método rapidchekes_ES
dc.typebachelorThesises_ES


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record