Show simple item record

dc.contributor.advisorCaicedo Camposano, Oscar Guido
dc.contributor.authorGavilanez Palma, Gustavo Daniel
dc.date.accessioned2024-04-12T16:42:36Z
dc.date.available2024-04-12T16:42:36Z
dc.date.issued2024
dc.identifier.urihttp://dspace.utb.edu.ec/handle/49000/16120
dc.descriptionThis study seeks to explain the technological innovations in dragon fruit cultivation as they transform the agricultural industry through increased production efficiency, productivity and sustainability. Advanced smart irrigation and climate control systems are used in greenhouses to optimize water use and provide optimal growing conditions. In addition, precision agriculture, using drones and sensors, allows detailed monitoring of crops and early detection of pests and diseases, allowing for a rapid response.The use of innovations in the automation of agricultural tasks and the implementation of post-harvest technologies guarantee product quality and freshness, while data management and analysis help make informed decisions to continually improve agricultural practices. These innovations are making dragon fruit cultivation more efficient and profitable, while reducing its environmental impact.es_ES
dc.descriptionThis study seeks to explain the technological innovations in dragon fruit cultivation as they transform the agricultural industry through increased production efficiency, productivity and sustainability. Advanced smart irrigation and climate control systems are used in greenhouses to optimize water use and provide optimal growing conditions. In addition, precision agriculture, using drones and sensors, allows detailed monitoring of crops and early detection of pests and diseases, allowing for a rapid response.The use of innovations in the automation of agricultural tasks and the implementation of post-harvest technologies guarantee product quality and freshness, while data management and analysis help make informed decisions to continually improve agricultural practices. These innovations are making dragon fruit cultivation more efficient and profitable, while reducing its environmental impact.es_ES
dc.description.abstractEste estudio, busca la forma de explicar las innovaciones tecnológicas en el cultivo de pitahaya, a medida que transforman la industria agrícola a través de una mayor eficiencia de producción, productividad y sostenibilidad. El invernadero utiliza sistemas avanzados de riego inteligente y control climático para optimizar el uso del agua y garantizar condiciones óptimas de crecimiento. Además, la agricultura de precisión mediante drones y sensores permite un seguimiento detallado de los cultivos y la detección temprana de plagas y enfermedades, lo que permite una respuesta rápida. En uso de las innovaciones de automatización de las tareas agrícolas y la implementación de tecnologías postcosecha garantizan la calidad y frescura del producto, mientras que la gestión y el análisis de datos ayudan a tomar decisiones informadas para mejorar continuamente las prácticas agrícolas. Estas innovaciones están haciendo que el cultivo de pitahaya sea más eficiente y rentable, al tiempo que reducen su impacto ambientales_ES
dc.format.extent17 p.es_ES
dc.language.isoeses_ES
dc.publisherBABAHOYO: UTB, 2024es_ES
dc.rightsAtribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 Ecuador*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/ec/*
dc.subjectPitahayaes_ES
dc.subjectInnovacioneses_ES
dc.subjectCalidades_ES
dc.titleInnovaciones tecnológicas en agroecosistemas de pitahaya (Selenicereus undatus) en zonas tropicales del Ecuadores_ES
dc.typebachelorThesises_ES


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Atribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 Ecuador
Except where otherwise noted, this item's license is described as Atribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 Ecuador