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Efecto del potasio en la producción y calidad del fruto en el cultivo del café en la región litoral del Ecuador
dc.contributor.advisor | Gutiérrez Mora, Xavier Alberto | |
dc.contributor.author | Calero López, Alex Alfredo | |
dc.date.accessioned | 2021-05-20T16:06:50Z | |
dc.date.available | 2021-05-20T16:06:50Z | |
dc.date.issued | 2021 | |
dc.identifier.uri | http://dspace.utb.edu.ec/handle/49000/9220 | |
dc.description | Las In Ecuador, coffee is one of the traditional crops of all time, our country being one of the few to produce two types of coffee, Arábica (Coffea arabica) and Robusta (Coffea canephora). Arabica coffee production is concentrated in the provinces of Manabí, Loja, and the western cordillera area, while robusta coffee is mostly grown in the Ecuadorian Amazon. The importance of potassium fertilization is vital in coffee production, favoring vegetative growth, enzymatic stimulation and inducing plant resistance against the attack of pests and adverse conditions. Correct potassium fertilization during the reproductive stage of coffee cultivation favors flowering, fruit retention and production per plant. Potassium contributes directly to the quality of coffee as a drink, by stimulating the enzymatic activity of polyphenoloxidase, which favors the quality of aroma and flavor of the drink. The main potassium fertilizers used in the nutrition of coffee crops are potassium chloride (KCl), potassium sulfate (K2SO4) and potassium nitrate (KNO3), with 60%, 50% and 44% of K20 respectively, being this like this item. The doses of potash fertilizers vary according to various factors, with averages from 200 kg/ha/year to 260 kg/ha/year in cropping systems with a density of 5000 to 7500 plants per ha respectively. | es_ES |
dc.description | Las In Ecuador, coffee is one of the traditional crops of all time, our country being one of the few to produce two types of coffee, Arábica (Coffea arabica) and Robusta (Coffea canephora). Arabica coffee production is concentrated in the provinces of Manabí, Loja, and the western cordillera area, while robusta coffee is mostly grown in the Ecuadorian Amazon. The importance of potassium fertilization is vital in coffee production, favoring vegetative growth, enzymatic stimulation and inducing plant resistance against the attack of pests and adverse conditions. Correct potassium fertilization during the reproductive stage of coffee cultivation favors flowering, fruit retention and production per plant. Potassium contributes directly to the quality of coffee as a drink, by stimulating the enzymatic activity of polyphenoloxidase, which favors the quality of aroma and flavor of the drink. The main potassium fertilizers used in the nutrition of coffee crops are potassium chloride (KCl), potassium sulfate (K2SO4) and potassium nitrate (KNO3), with 60%, 50% and 44% of K20 respectively, being this like this item. The doses of potash fertilizers vary according to various factors, with averages from 200 kg/ha/year to 260 kg/ha/year in cropping systems with a density of 5000 to 7500 plants per ha respectively. | es_ES |
dc.description.abstract | En Ecuador el café es unos de los cultivos tradicionales de todos los tiempos, siendo nuestro país uno de los pocos en producir dos tipos de café, Arábico (Coffea arabica) y Robusta (Coffea canephora). La producción del café arábigo se concentra en las provincias de Manabí, Loja y la zona de la cordillera occidental, mientras que el café robusta se cultiva en su mayoría en la amazonia ecuatoriana. La importancia de la fertilización potásica es vital en la producción del café, favoreciendo en el crecimiento vegetativo, la estimulación enzimática e induciendo a la resistencia de las plantas sobre el ataque de plagas y condiciones adversas. Una correcta fertilización potásica durante la etapa reproductiva del cultivo del café, favorece la floración, retención de frutos y producción por planta. El potasio contribuye directamente a la calidad del café como bebida, al estimular la actividad enzimática de la polifenoloxidasa, la cual favorece en la calidad en aroma y sabor de la bebida. Los principales fertilizantes potásicos usados en la nutrición del cultivo del café son el cloruro de potasio (KCl), sulfato de potasio (K2SO4) y nitrato de potasio (KNO3), con 60%, 50% y 44% de K20 respectivamente, siendo esta como este elemento. Las dosis de fertilizantes potásicos varían de acuerdo a diversos factores, con promedios de 200 kg/ha/año a 260 kg/ha/año en sistemas de cultivos con densidad de 5000 a 7500 plantas por ha respectivamente. | es_ES |
dc.format.extent | 24 p. | es_ES |
dc.language.iso | es | es_ES |
dc.publisher | BABAHOYO: UTB, 2021 | es_ES |
dc.rights | Atribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 Ecuador | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/ec/ | * |
dc.subject | Café arábigo | es_ES |
dc.subject | Café robusta | es_ES |
dc.subject | Enzimática | es_ES |
dc.subject | Fertilización | es_ES |
dc.title | Efecto del potasio en la producción y calidad del fruto en el cultivo del café en la región litoral del Ecuador | es_ES |
dc.type | bachelorThesis | es_ES |