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dc.contributor.advisorMayorga Arias, David
dc.contributor.authorLeón Tomalá, Marjorie Tatiana
dc.date.accessioned2019-09-25T20:14:32Z
dc.date.available2019-09-25T20:14:32Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.urihttp://dspace.utb.edu.ec/handle/49000/6479
dc.descriptionThe present research work, whose results support the writing of this monograph, was carried out on the grounds of the Maria José 1 banana farm of the Dole multinational. Located in the canton of Babahoyo, province of Los Ríos. Your geographical location UTM: X = 663818.81 E; Y = 9809888.43 S, it is 12 meters above sea level, it has a warm and humid climate with a temperature of 24.9 ° C, a precipitation of 1947 mm / year and 83% relative humidity. The information obtained was based on a bibliographic review of the work carried out in the field and in the area of packing in the banana crop to improve its yield and reduce the reduction of production. The deductive method was used to compare the information with the work carried out in the Maria José 1 farm. Among the factors that influence the production decline in the Maria José 1 farm are the old field defects, this corresponds to the work that people do to the cluster in its first weeks, on the farm the work that most affected was the latex stain caused by the field deflower, despite being an old latex on severe occasions they do not usually enter the packing plant process. In the defects by harvest, the mistreatment or the little care of the fruit is the biggest incident in the increase of the decrease, in this heading the workforce, work methodology and materials have to be the main factors for the increase of the decrease. Physiological defects usually occur in poor areas that have been affected by various factors, including lack of irrigation, flooding, and restricted area for fumigation of sigatoka, boundaries and plantations on the banks of the main canals. It is recommended to train in the work methodology the person in charge of carrying out the work of harvesting the fruit. Provide adequate work materials to workers in the field and packing plant area. Properly use the map of poor or sensitive areas to identify the fruit that comes with physiological problems in the fieldes_ES
dc.description.abstractEl presente trabajo de investigación, cuyos resultados sustentan la escritura de esta monografía fue realizada en los predios de la finca bananera Maria José 1 de la multinacional Dolé. Ubicada en el cantón Babahoyo, provincia de Los Ríos. Su ubicación geográficas UTM: X= 663818.81 E; Y= 9809888,43 S, se encuentra a 12 msnm, presenta clima cálido y húmedo con temperatura de 24,9 °C, una precipitación de 1947 mm/año y 83 % de humedad relativa. La información obtenida se basó en revisión bibliográfica sobre las labores realizadas en el campo y en el área de empaque en el cultivo de banano para mejorar su rendimiento y reducir la merma de producción. Se utilizó el método deductivo, para cotejar la información con el trabajo realizado en la finca Maria José 1. Dentro de los factores que influyen en la merma de producción en la finca Maria José 1 están los defectos de campo viejo, esto corresponde a las labores que realizan las personas al racimo en su primeras semanas, en la finca la labor que más repercutió fue la mancha de látex ocasionado por el desflore de campo, a pesar de ser un látex viejo en ocasiones severas no suelen entrar a proceso en la planta empacadora. En los defectos por cosecha, el maltrato o el poco cuidado de la fruta es el mayor incidente en el aumento de la merma, en este rubro la mano de obra, metodología de trabajo y materiales tienen a ser los factores principales para el aumento de la merma. Los defectos fisiológicos generalmente suelen presentarse en áreas pobres que hayan sido afectadas por diversos factores, entre ellos falta de riego, inundación, área restringida para la fumigación de la sigatoka, linderos y plantaciones a orillas de los canales principales. Se recomienda capacitar en la metodología de trabajo a la persona encargada de realizar las labores de cosecha de la fruta. Dotar de materiales de trabajo adecuados a los trabajadores del área de campo y planta empacadora. Utilizar adecuadamente el mapa de áreas pobres o sensibles para identificar la fruta que viene con problemas fisiológicos en el campoes_ES
dc.format.extent37 p.es_ES
dc.language.isospaes_ES
dc.publisherBABAHOYO: UTB, 2019es_ES
dc.rightsopenAccesses_ES
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/ec/es_ES
dc.subjectMermaes_ES
dc.subjectProducciónes_ES
dc.subjectPlanta empacadoraes_ES
dc.subjectCampoes_ES
dc.titleFactores que influye en la merma de producción de banano en la Hacienda María José 1es_ES
dc.typebachelorThesises_ES


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