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dc.contributor.advisorColina Navarrete, Eduardo
dc.contributor.authorSegura Silva, Pedro Luis
dc.date.accessioned2019-06-26T14:29:36Z
dc.date.available2019-06-26T14:29:36Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.urihttp://dspace.utb.edu.ec/handle/49000/6144
dc.descriptionSUMMARY The present experimental work was carried out on the land owned by Mr. Víctor Velasco Veloz, in the canton Montalvo, between the geographic coordinates of 010 79` 17 "of South Latitude and 790 29`44" of West Longitude, with a height of 54 msmn. The area has a tropical climate, with an average annual temperature of 25.0 ° C, annual rainfall of 1 460 mm, relative humidity of 83.75%. The soil is deep clay-like texture, drainage and regular fertility. The established CCN-51 foreign-grown type cocoa crop was used as study material. The treatments studied were systems with irrigation and without irrigation, with doses without phosphorus and with phosphorus interacted with products based on mycorrhizae such as Micor in a dose of 1.0 L; Bioremedy in doses of 400 g and Huxtable mycorrhiza in a dose of 1000 g. According to the treatments proposed in the present experimental work, the experimental design "Random blocks" was used, in factorial arrangement A x B x C, with 12 treatments and 3 repetitions, applying the Tukey test at 95% probability. Agricultural practices were carried out, such as weed control, phytosanitary control, irrigation, pruning, fertilization and harvesting. To determine the results, soil and microbiological analysis data, leaf analysis, percentage of mycorrhizal colonization, spore count, ear diameter and length, number of ears per tree and seeds per ear, yield per hectare and economic analysis were evaluated. . Based on the results obtained, it was determined that the influence of irrigation on the population of mycorrhizal fungi and phosphoric fertilization obtained favorable responses in the cultivation of cocoa; the highest percentage of colonization and spore count was presented by applying the system with irrigation, using 40 kg / ha of Phosphorus with mycorrhizae Huxtable in a dose of 1000 g / ha; cob diameter and length obtained highly significant differences in all Factors and interactions; in the number of ears / tree and seeds per ear reported better averages applying irrigation interacted with application of 40 kg / ha of phosphorus and the product mycorrhiza Huxtable in doses of 1000 g / ha and the highest yield of the crop was shown in the system with irrigation, using 40 kg / ha of Phosphorus with mycorrhiza Huxtable in doses of 1000 g / ha. Keywords: cocoa, fertilization, phosphorus, fungi, mycorrhizae.es_ES
dc.description.abstractRESUMEN El presente trabajo experimental se realizó en los terrenos de propiedad del Sr. Víctor Velasco Veloz, en el cantón Montalvo, entre las coordenadas geográficas de 010 79` 17” de Latitud Sur y 790 29`44” de Longitud Oeste, con una altura de 54 msmn. La zona tiene un clima tropical, con una temperatura media anual de 25,0 °C, precipitación anual 1 460 mm, humedad relativa de 83,75 %. El suelo es profundo de textura arcillosa, drenaje y fertilidad regular. Se empleó como material de estudio, el cultivo de cacao establecido tipo forastero CCN-51. Los tratamientos estudiados fueron sistemas con riego y sin riego, con dosis sin fósforo y con fósforo interaccionado con productos a base de micorrizas como Micor en dosis de 1,0 L; Bioremedy en dosis de 400 g y Huxtable micorriza en dosis de 1000 g. De acuerdo con los tratamientos planteados en la presente trabajo experimental se utilizó el diseño experimental "Bloques al azar", en arreglo factorial A x B x C, con 12 tratamientos y 3 repeticiones, aplicando la prueba de Tukey al 95 % de probabilidad. Se efectuaron prácticas agrícolas como control de malezas, control fitosanitario, riego, podas, fertilización y cosecha. Para determinar los resultados se evaluaron los datos de análisis de suelo y microbiológico, análisis foliar, porcentaje de colonización de micorrizas, conteo de esporas, diámetro y longitud de mazorca, número de mazorcas por árbol y semillas por mazorca, rendimiento por hectárea y análisis económico. Por los resultados obtenidos se determinó que la influencia del riego sobre la población de hongos micorrizicos y fertilización fosfórica obtuvo respuestas favorables en el cultivo de cacao; el mayor porcentaje de colonización y conteo de esporas se presentó aplicando el sistema con riego, utilizando 40 kg/ha de Fósforo con Huxtable micorriza en dosis de 1000 g/ha; el diámetro y longitud de mazorca obtuvieron diferencias altamente significativas en todos los Factores e interacciones; en el número de mazorcas/árbol y semillas por mazorca reportó mejores promedios aplicando riego interaccionados con aplicación de 40 kg/ha de fósforo y el producto Huxtable micorriza en dosis de 1000 g/ha y el mayor rendimiento del cultivo se mostró en el sistema con riego, utilizando 40 kg/ha de Fósforo con Huxtable micorriza en dosis de 1000 g/ha. Palabras claves: cacao, fertilización, fósforo, hongos, micorrizas.es_ES
dc.format.extent73 pes_ES
dc.language.isospaes_ES
dc.publisherBabahoyo:UTB,2019es_ES
dc.rightsopenAccesses_ES
dc.subjectCacaoes_ES
dc.subjectFertilizaciones_ES
dc.subjectFosforoes_ES
dc.title“Influencia del riego sobre la población de hongos micorrizicos y fertilización fosfórica en el cultivo de cacao (Theobroma cacao)”es_ES
dc.typebachelorThesises_ES


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