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dc.contributor.advisorZambrano, Ricardo
dc.contributor.authorValdivieso Espinoza, Isai Gustavo
dc.date.accessioned2019-06-12T00:41:23Z
dc.date.available2019-06-12T00:41:23Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.urihttp://dspace.utb.edu.ec/handle/49000/6069
dc.descriptionSUMMARY The objective of this work was to evaluate the effect of three levels of Mannan-Oligosaccharides (Saccharomyces cerevisiae) in the post-weaning piglets phase. A completely random design "D.C.A" was used with 3 treatments and 4 repetitions plus an absolute witness, 2 pigs for each experimental unit with a total of 32 pigs. The verification of the measurement of the treatments was carried out with the Tukey test (P˂0.05), the statistical program InfoStat version 2018e was used. Three levels of Mano Oligosaccharides were evaluated (T1=1,5Kgt-1 T2=1,5Kgt-1, T3=3Kgt-1). The variables studied were: Body weight, average food consumption, feed conversion, average weight increase and cost benefit ratio. The productive parameters analyzed with the Tukey P test <0.05, showed significant differences between treatments. The levels of T2 (1,5 Kgt-1) of Mannan-Oligosaccharides added in balanced diets of piglets after weaning, showed higher weights (31.45 kg) in relation to the treatments T0 (witness) and T3 (3 kg), (30,76; 27,24 kg) in the sixth week of the experiment. Higher feed intake was obtained without the addition of Mannan-Oligosaccharides (12,69 kg) in the diet during the sixth week. Greater weight gain obtained the T0 (Witness) in the weeks: one 2,78 kg; two 2,78kg, four 3,93kg, and five 4,65kg. In addition, gain was obtained with the diet of T2 (1,5 kg) of Mannan-Oligosaccharides in week three 4.24 kg, and T1 in the sixth 5,15 kg. Better feed conversion is achieved with the addition of T2 (1,5 kgt-1), (2,39 kg / kg) of Mannan-Oligosaccharides in the diet, in the sixth week of the experiment and Best cost benefits ratio reached T2 (1,5 kgt-1), ($ 1.32) in the diet. Keywords: Oligosaccharides Mánanos, weights, treatment, pigs, food.es_ES
dc.description.abstractRESUMEN El objetivo de este trabajo fue evaluar el efecto de tres niveles de Oligosacáridos Mánanos (Saccharomyces cerevisiae) en la fase lechones post destete. Se empleó un diseño completamente al azar “D.C.A” con 3 tratamientos y 4 repeticiones más un testigo absoluto, 2 cerdos por cada unidad experimental con un total general de 32 cerdos. La comprobación de la medida de los tratamientos se la realizó con la prueba de Tukey (P˂0,05), se utilizó el programa estadístico InfoStat versión 2018e. Se evaluó tres niveles de Oligosacáridos Mánanos (T1=1,5Kgt-1 T2=1,5Kgt-1, T3=3Kgt-1). Las variables estudiadas fueron: Peso corporal, consumo promedio de alimento, conversión alimenticia, aumento promedio de peso y relación beneficio costo. Los parámetros productivos analizados con la prueba de Tukey P<0,05, presentaron diferencias significativas entre los tratamientos. Los niveles de T2 (1,5 Kgt-1) de Oligosacáridos Mánanos adicionado en dietas balanceadas de lechones post destete, mostraron pesos superiores (31,45 kg) en relación a los tratamientos T0 (testigo) y T3(3 kg), (30,76; 27,24 kg) en la sexta semana del experimento. Mayor consumo de alimento obtuvo el tratamiento sin adición de Oligosacáridos Mánanos (12,69kg) en la dieta alimenticia durante la sexta semana. Mayor ganancia de peso obtuvo el T0 (Testigo) en las semanas: uno 2,78 kg; dos 2,78kg, cuatro 3,93 kg, y cinco 4,65 kg. Además, se obtuvo ganancia con la dieta de T2 (1,5 kg) de Oligosacáridos Mánanos en la semana tres 4,24 kg, y T1 en la sexta 5,15 kg. Mejor conversión alimenticia se logra con la adición de T2 (1,5 kgt-1), (2,39 kg/kg) de Oligosacáridos Mánanos en la dieta, en la sexta semana del experimento y Mejor relación beneficios costo alcanzo el T2 (1,5 kgt-1), ($1,32) en la dieta alimenticia. Palabras claves: Oligosacáridos Mánanos, pesos, tratamiento, cerdos, alimento.es_ES
dc.format.extent51pes_ES
dc.language.isospaes_ES
dc.publisherBabahoyo;UTB,2019es_ES
dc.rightsopenAccesses_ES
dc.subjectOligosacáridos Mánanoses_ES
dc.subjectPesoses_ES
dc.subjectTratamientoes_ES
dc.titleEvaluación de tres niveles de Oligosacáridos Mánanos (Saccharomyces cerevisiae) adicionados en dietas balanceadas de Lechones post destete, en la granja porcícola “San Francisco”, Arenillas, El Oro.es_ES
dc.typebachelorThesises_ES


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