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dc.contributor.advisorLópez Izurieta, Marlon
dc.contributor.authorGavilanes Velasco, Adrián Steffano
dc.date.accessioned2019-06-09T21:41:00Z
dc.date.available2019-06-09T21:41:00Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.urihttp://dspace.utb.edu.ec/handle/49000/5992
dc.descriptionSUMMARY The objective of this investigation was to evaluate the mycorrhizal complexes associated with the cultivation of coffee seedlings (Coffea canephora). The work was carried out in the lands of mr. Second Velasco Velóz, located at Kilometer 5 ½ of Vía Montalvo - Carmen Rosa. Robusta coffee variety was used with an experimental design of randomized complete blocks, with 6 treatments and 3 repetitions, for the evaluation and comparison of measures of treatments was performed with the Tukey test at 95% probability. These treatments consisted of Bioremec 3 g / plant, Micobacter 3 g / plant, Micor 3 g / plant, Micopalm 3 g / plant, Faciag 3 g / plant, Testigo 5 g / plant, A microbiological analysis was carried out prior to the establishment of the trial, the necessary tasks for the development of the nursery were: sowing, transplanting, application of mycorrhizae (at the time of the transplant in doses of 3g / plant), weed control, phytosanitary control, irrigation, fertilization, pruning and defoliation. To estimate the effects of the treatments, the following variables were taken: plant height, leaf emission, stem diameter, leaf length, foliar area at 60 and 90 days after transplant, root length, root biomass, percentage of colonization of mycorrhizae, count of mycorrhizal spores, analysis of mycorrhizal population and economic analysis at 120 days after transplantation. The results determined that the applications of the different types of mycorrhizae affected the growth and development of the seedlings in the nursery, stimulating the increase of biomass and root length. The best treatment was Micor at a dose of 3 g / plant compared to the control treatment. Regarding the economic analysis, it was observed that the highest utility was obtained with the Micobacter treatment in doses 3 gr / plant with $ 1345.5. Keywords: Robust coffee, Mycorrhiza, Glomus, Inoculation, Mycorrhizal colonization.es_ES
dc.description.abstractRESUMEN El objetivo de esta investigación fue evaluar los complejos micorrizicos asociados al cultivo de plántulas de café (Coffea canephora). El trabajo se realizó en los terrenos del sr. Segundo Velasco Velóz, ubicada en el Kilómetro 5 ½ de la Vía Montalvo – Carmen Rosa. Se utilizó la variedad de café robusta con un diseño experimental de bloques completos al azar, con 6 tratamientos y 3 repeticiones, para la evaluación y comparación de medidas de los tratamientos se realizó con la prueba de Tukey al 95% de probabilidad. Dichos tratamientos estuvieron constituidos por Bioremec 3 g/planta, Micobacter 3 g/planta, Micor 3 g/planta, Micopalm 3 g/planta, Faciag 3 g/planta, Testigo 5 g/planta, Se realizó un análisis microbiológico previo al establecimiento del ensayo, las labores necesarias para el desarrollo del vivero fueron: siembra, trasplante, aplicación de micorrizas (al momento del trasplante en dosis de 3g/planta), control de malezas, control fitosanitario, riego, fertilización, podas y deshojes. Para estimar los efectos de los tratamientos se tomaron las siguientes variables: la altura de planta, emisión foliar, diámetro de tallo, longitud de hoja, área foliar a los 60 y 90 días después del trasplante, la longitud radicular, biomasa radical, porcentaje de colonización de micorrizas, conteo de esporas de la micorriza, análisis de población micorrízica y análisis económico a los 120 días después del trasplante. Los resultados determinaron que las aplicaciones de los diferentes tipos de micorrizas incidieron sobre el crecimiento y desarrollo de las plántulas en el vivero, estimulando el aumento de biomasa y longitud radicular. El mejor tratamiento fue Micor en dosis de 3 g/planta en comparación con el tratamiento Testigo. En cuanto al análisis económico se observó que la mayor utilidad se obtuvo con el tratamiento Micobacter en dosis 3 gr/planta con $1345,5. Palabras claves: Café robusta, Micorriza, Glomus, Inoculación, colonización micorrízicos.es_ES
dc.format.extent95pes_ES
dc.language.isospaes_ES
dc.publisherBabahoyo:UTB.2019es_ES
dc.rightsopenAccesses_ES
dc.subjectCafé robustaes_ES
dc.subjectMicorrizaes_ES
dc.subjectInoculaciónes_ES
dc.title“Evaluación de complejos micorrízicos asociados al cultivo de plántulas de café (Coffea canephora)”.es_ES
dc.typebachelorThesises_ES


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