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dc.contributor.advisorLópez Izurieta, Marlon
dc.contributor.authorPincay Monserrate, Alexis Oswaldo
dc.date.accessioned2019-06-09T21:33:23Z
dc.date.available2019-06-09T21:33:23Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.urihttp://dspace.utb.edu.ec/handle/49000/5991
dc.descriptionVIII. SUMMARY The peanut (Arachis hypogaea L.), is an oilseed that provides oil of excellent quality worldwide. In Ecuador approximately 12,000 to 15,000 ha of peanuts are cultivated, there being 1 6,000 ha on the coast with a production of 1 500 t. year 1. One of the negative factors in the production of peanuts is the lack of knowledge in the incorporation of beneficial microorganisms to the soil, which can improve soil fertility and help the development and yield of the crop, among the beneficial microorganisms are the nitrogen-fixing bacteria such as azotobacter and azospirillum that promote the development of plants. The objective of the experimental work is to evaluate the agronomic performance and yield of peanuts experimental (Arachis hypogaea L.), "INIAP - 381 ROSITA" to the application of Azotobacter, Azospirillum and levels of edaphic fertilization in the Babahoyo area. The present work was carried out in the farms of the Farm "San Pablo" of the Technical University of Babahoyo, located in the Km. 7½ of the Babahoyo - Montalvo road, The zone presented a humid tropical climate, with average temperature of 24.61 ° C; annual precipitation of 1 500.5 mm; relative humidity of 77% and 309 hours of annual average heliophany. The soil has a flat topography, loamy clay texture. The sowing was carried out in plots that presented areas of 4.29 m2 for which INIAP - Rosita 381 peanut variety was used. The treatments were distributed in a completely randomized block design using biological factors such as azotobacter, azospirillum and nitrogen fertilization. For the results of the data, the Tukey test at 95% significance was used. At 40, 60 and 120, plant height was evaluated, root length days to flowering. At the end of the crop cycle, number of capsules per plant, number of seeds per capsules, fresh and dry mass of plants, weight of 100 seeds, economic analysis was evaluated and a microorganism analysis was carried out to determine the number of bacteria population. Key Words: Peanuts, Factors, Azotobacter, Azospirillum Nitrogen and Treatments.es_ES
dc.description.abstractVII. RESUMEN El maní (Arachis hypogaea L.), es una oleaginosa que provee aceite de excelente calidad a nivel mundial. En el Ecuador se cultivan aproximadamente de 12 000 a 15 0000 ha de maní, existiendo en la costa 1 6000 ha con una producción 1 500 t. año 1. Uno de los factores negativos en la producción de maní es la falta de conocimiento en la incorporación de microrganismo benéficos al suelo, que pueden mejorar la fertilidad del suelo y ayudan al desarrollo y el rendimiento del cultivó, entre los microrganismos benéficos están las bacterias fijadoras de nitrógeno como azotobacter y azospirillum que promueven el desarrollo de las plantas. El objetivo del trabajo experimental es evaluar el comportamiento agronómico y rendimiento del maní (Arachis hypogaea L.), “INIAP – 381 ROSITA” a la aplicación de Azotobacter, Azospirillum y niveles de fertilización edáfica en la zona de Babahoyo. El presente trabajo experimental se llevó a cabo en los predios de la Granja “San Pablo” de la Universidad Técnica de Babahoyo, ubicada en el Km. 7½ de la vía Babahoyo – Montalvo, La zona presento un clima tropical húmedo, con temperatura media de 24,61 ºC; precipitación anual de 1 500,5 mm; humedad relativa de 77 % y 309 horas de heliofanía de promedio anual. El suelo presenta topografía plana, textura franca – arcilloso, La siembra se ejecutó en parcelas que presentaron áreas de 4,29 m2 para lo cual se utilizó semilla de maní variedad INIAP – Rosita 381. Los tratamientos se distribuyeron en un diseño de bloques completamente al azar mediante factores biológicos como azotobacter, azospirillum y fertilización nitrogenada. Para los resultados de los datos se utilizó la prueba de Tukey al 95% de significancia. A los 40, 60 y 120 se evaluaron altura de la planta, longitud de la raíz días a floración. Al finalizar el ciclo del cultivo se evaluó número de capsulas por plantas, número de semillas por capsulas, masa fresca y seca de plantas, peso de 100 semillas, análisis económico y se realizó un análisis de microrganismo para determinar el número de población de bacterias. Palabras claves: Maní, Factores, Azotobacter, Azospirillum Nitrógeno y Tratamientos.es_ES
dc.format.extent93pes_ES
dc.language.isospaes_ES
dc.publisherBabahoyo:UTB.2019es_ES
dc.rightsopenAccesses_ES
dc.subjectManies_ES
dc.subjectFactoreses_ES
dc.subjectNitrogenoses_ES
dc.title“Evaluación del comportamiento agronómico del maní (Arachis hypogaea L.), a la aplicación de fijadores biológicos de nitrógeno en la zona de Babahoyo”.es_ES
dc.typebachelorThesises_ES


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