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dc.contributor.advisorRonquillo Icaza, Félix
dc.contributor.authorRodríguez Cabezas, Roberto Carlos
dc.date.accessioned2019-01-03T14:23:55Z
dc.date.available2019-01-03T14:23:55Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.urihttp://dspace.utb.edu.ec/handle/49000/5049
dc.descriptionVIII. SUMMARY The present experimental work was carried out in the lands of the Hda. "La Keta", located on the San Juan - Puebloviejo road in the province of Los Ríos, whose geographical coordinates are west longitude 790 54`20”, south latitude 010 54`88” and altitude 8 meters above sea level. The area has a humid tropical climate according to the Holdribge classification, with average annual temperature of 25,800C, annual rainfall of 2203.8mm / year, relative humidity of 79.6% and evaporation of 1738.7mm. The soil is of flat topography, clay-loam texture and regular drainage. The F1 Diamond Cucumber Hybrid was used as seed material. The treatments that were used were Active + Agro (K) (dose of 1.0 L + 2.0 kg and 1.5 L + 2.0 kg); Activer + Agro (K) (8.0 L + 2.0 kg and 10.0 L + 2.0 kg); Active + Agriminis (N, P) (1.0 L + 45.0 kg and 1.5 L + 45.0 kg); Activer + Agriminis (N, P) (8.0 L + 45.0 kg and 10.0 L + 45.0 kg); Biol (Control) (15 L / ha) and Fertilization base (Control) (80 kg / h of N + 40 kg / ha of P2O5 + 60 kg / ha of K2O). The experimental design of Complete Blocks at Random was used, with ten treatments and three repetitions. To establish the comparison and statistical difference between the averages of the treatments, the Tukey test at 5% significance was used. During the development of the crop, the tasks of preparation of the seedbed, preparation of the land, transplant, irrigation, weed control, fertilization, phytosanitary control and harvest were carried out. The data of plant length, harvest days, fruit diameter, fruit length, number of fruit per plant, fruit weight, yield and economic analysis were evaluated. Based on the results obtained, it is concluded that cucumber cultivation obtained positive effects with foliar fertilization applying biological and synthetic biostimulants in, in the area of San Juan- Puebloviejo; the largest plant length was recorded using Activer + Agro (K) in a dose of 8.0 L + 2.0 kg; base fertilization with 80 kg / h of N + 40 kg / ha of P2O5 + 60 kg / ha of K2O influenced the crop to be harvested in a longer time; treatments that were used Active + Agro (K) in doses of 1.5 L + 2.0 kg and Activer + Agro (K) dose of 8.0 L + 2.0 kg obtained greater diameter and length of the fruit; the application of Activer + Agriminis (N, P) in doses of 10.0 L + 45.0 kg reached greater number of fruits per plant; the weight of the fruit presented higher average with the use of Activer + Agriminis (N, P) in doses of 8.0 L + 45.0 kg and the highest yield of the crop and net benefit was registered with the application of Activer + Agriminis ( N, P) in doses of 10.0 L + 45.0 kg with net benefit of $ 5056.93. Key words: foliar fertilization, biological biostimulants, synthetic biostimulants, cucumber.es_ES
dc.description.abstractVII. RESUMEN El presente trabajo experimental se realizó en los terrenos de la Hda. “La Keta”, ubicada en la vía San Juan – Puebloviejo de la provincia de Los Ríos, cuyas coordenadas geográficas longitud oeste 790 54`20”, latitud sur 010 54`88” y altitud de 8 msnm. La zona presenta un clima tropical húmedo según la clasificación de Holdribge, con temperatura media anual de 25,800C, precipitación anual de 2203,8 mm/año, humedad relativa de 79,6 % y evaporación de 1738,7 mm. El suelo es de topografía plana, textura franco-arcillosa y drenaje regular. Como material de siembra se utilizó el hibrido de pepino Diamante F1. Los tratamientos que se utilizaron fueron Activa + Agro (K) ( dosis de 1,0 L + 2,0 kg y 1,5 L + 2,0 kg); Activer + Agro (K) (8,0 L + 2,0 kg y 10,0 L + 2,0 kg); Activa + Agriminis (N, P) (1,0 L + 45,0 kg y 1,5 L + 45,0 kg); Activer + Agriminis (N, P) (8,0 L + 45,0 kg y 10,0 L + 45,0 kg); Biol (Testigo) (15 L/ha) y Fertilización base (Testigo) (80 kg/h de N + 40 kg/ha de P2O5 + 60 kg/ha de K2O). Se utilizó el diseño experimental de Bloques Completos al Azar, con diez tratamientos y tres repeticiones. Para establecer la comparación y diferencia estadística entre los promedios de los tratamientos se empleó la prueba de Tukey al 5 % de significancia. Durante el desarrollo del cultivo se efectuaron las labores de preparación del semillero, preparación del terreno, trasplante, riego, control de malezas, fertilización, control fitosanitario y cosecha. Se evaluaron los datos de longitud de la planta, días de cosecha, diámetro del fruto, longitud del fruto, número de fruto por planta, peso del fruto, rendimiento y análisis económico. Por los resultados obtenidos se concluye que el cultivo de pepino obtuvo efectos positivos con la fertilización foliar aplicando bioestimulantes biológicos y sintéticos en, en la zona de San Juan- Puebloviejo; la mayor longitud de planta lo registró el uso de Activer + Agro (K) en dosis de 8,0 L + 2,0 kg; la fertilización base con 80 kg/h de N + 40 kg/ha de P2O5 + 60 kg/ha de K2O influyó para que el cultivo se coseche en mayor tiempo; los tratamientos que se utilizó Activa + Agro (K) en dosis de 1,5 L + 2,0 kg y Activer + Agro (K) dosis de 8,0 L + 2,0 kg obtuvieron mayor diámetro y longitud del fruto; la aplicación de Activer + Agriminis (N, P) en dosis de 10,0 L + 45,0 kg alcanzó mayor número de frutos por planta; el peso del fruto presentó mayor promedio con el uso de Activer + Agriminis (N, P) en dosis de 8,0 L + 45,0 kg y el mayor rendimiento del cultivo y beneficio neto se registró con la aplicación de Activer + Agriminis (N, P) en dosis de 10,0 L + 45,0 kg con beneficio neto de $ 5056,93. Palabras claves: fertilización foliar, bioestimulantes biológicos, bioestimulantes sintéticos, pepino.es_ES
dc.format.extent61 pes_ES
dc.language.isospaes_ES
dc.publisherBabahoyo: UTB,2018es_ES
dc.rightsopenAccesses_ES
dc.subjectEfectoes_ES
dc.subjectFertilización foliares_ES
dc.subjectCultivo de pepinoes_ES
dc.title“Efecto de la fertilización foliar con bioestimulantes biológicos y sintéticos en el cultivo de pepino (Cucumis sativus L.), en la zona de San Juan – Puebloviejo”.es_ES
dc.typebachelorThesises_ES


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