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dc.contributor.advisorPazos Roldan, Marlon
dc.contributor.authorPendolema Jaramillo, Walter Andrés
dc.date.accessioned2019-01-02T21:38:04Z
dc.date.available2019-01-02T21:38:04Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.urihttp://dspace.utb.edu.ec/handle/49000/5031
dc.descriptionSUMMARY This experimental work was conducted on the grounds of Mr. Freddy Pendolema, located in the city of Babahoyo, Street Juan X Mark and E. The area has a humid tropical climate, with annual average temperature of 25,7 ºC annual, rainfall of 1845 mm, relative humidity of 76 % and 804.7 hours of average annual heliophany. The Nathalie hybrid pepper was used as experimental material. The proposed objectives were to establish the water requirements of the pepper crop to maximize its production; evaluate the most effective hydric method for the development and yield of the crop and use an experimental design that helps us to evaluate the best samples to obtain an exact result for a good water requirement of the crop. The treatments were conformed by the Penman, Blaney-Criddle and FAO Tank methods. The experimental Design of Design of Complete Blocks Randomized (DBCA) with three treatments and five repetitions was used. To make the comparison of the means of the treatments, the Duncan Multiple Range test will be used at 5 % of significance. Methods to calculate water sheets and formulas used Penman, Blaney-Criddle and evaporimeter tank, by a method of transplantation to final site were performed. The data were evaluated water depth calculated by the methods, plant height, width and length of the blade, number of leaves and flowers, stem circumference, number, circumference and length of fruits and weight of 10 fruits. From the results obtained it was determined that the water requirement of the pepper crop showed favorable results before the application of sheets of water calculated by three different methods; the highest plant height in all evaluations was recorded when the FAO Tank method was used; the width and length of the leaf reported highly significant differences in the first and second evaluation, decreasing in the third and fourth evaluation, where no significant differences were obtained; the Blaney-Criddle method presented fewer leaves in all evaluations; the method of Tanque FAO influenced so that there are more leaves, flowers and stem circumference and in relation to the number of fruits / plant, fruit circumference, length of fruit and weight of 10 fruits, they stood their averages with the method of FAO tank. Keywords: Capsicum annum, irrigation, Penman, Blaney-Criddle, FAO tank.es_ES
dc.description.abstractVI. RESUMEN El presente trabajo experimental se efectuó en los terrenos del Sr. Freddy Pendolema, ubicado en la ciudad de Babahoyo, calle Juan X Marcos y la E. La zona presenta un clima tropical húmedo, con temperatura media anual de 25,7 ºC, precipitación media anual de 1845 mm, humedad relativa de 76 % y 804,7 horas de heliofanía promedio anual. Como material experimental se utilizó el Pimiento híbrido Nathalie. Los objetivos planteados fueron establecer los requerimientos hídricos del cultivo de pimiento para maximizar su producción; evaluar el método hídrico más eficaz para el desarrollo y rendimiento del cultivo y utilizar un diseño experimental que nos ayude a evaluar las mejores muestras para obtener un resultado exacto para un buen requerimiento hídrico del cultivo. Los tratamientos estuvieron conformados por los métodos de Penman, Blaney-Criddle y Tanque FAO. Se utilizó el diseño experimental de Diseño de Bloques Completos al Azar (DBCA) con tres tratamientos y cinco repeticiones. Para realizar la comparación de las medias de los tratamientos se utilizará la prueba de Rango Múltiple de Duncan al 5 % de significancia. Se realizaron los métodos para calcular láminas de agua y fórmulas utilizadas de Penman, Blaney-Criddle y Tanque evaporímetro, por un método de trasplante a sitio definitivo. Los datos evaluados fueron las láminas de agua calculada por los métodos, altura de planta, ancho y largo de la hoja, número de hojas y flores, circunferencia del tallo, número, circunferencia y largo de frutos y peso de 10 frutos. Por los resultados obtenidos se determinó que el requerimiento hídrico del cultivo de pimiento demostró resultados favorables ante la aplicación de láminas de agua calculadas por tres métodos diferentes; la mayor altura de planta en todas las evaluaciones se registró cuando se utilizó el método de Tanque FAO; el ancho y largo de la hoja reporto diferencias altamente significativas en la primera y segunda evaluación, disminuyendo en la tercera y cuarta evaluación, donde no se obtuvo diferencias significativas; el método de Blaney-Criddle presentó menor número de hojas en todas las evaluaciones; el método de Tanque FAO influyó para que existan mayor número de hojas, flores y circunferencia del tallo y en lo referente al número de frutos/planta, circunferencia del fruto, largo del fruto y peso de 10 frutos, sobresalieron sus promedios con el método de Tanque FAO. Palabras Claves: Capsicum annum, riego, Penman, Blaney-Criddle, Tanque FAOes_ES
dc.format.extent90 pes_ES
dc.language.isospaes_ES
dc.publisherBabahoyo: UTB, 2017es_ES
dc.rightsopenAccesses_ES
dc.subjectRequerimientos hídricoses_ES
dc.subjectCultivo de pimientoes_ES
dc.subjectAplicación de láminas de aguaes_ES
dc.titleDeterminación de requerimientos hídricos del cultivo de pimiento (Capsicum annuum L.), con la aplicación de láminas de agua calculadas por tres métodos matemáticoses_ES
dc.typebachelorThesises_ES


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