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dc.contributor.authorPosligua Piedrahita, Ana Gabriela
dc.date.accessioned2018-11-22T16:43:25Z
dc.date.available2018-11-22T16:43:25Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.urihttp://dspace.utb.edu.ec/handle/49000/4854
dc.descriptionThe present clinical case is of a female patient of 57 years of age, who goes to nutritional consultation for presenting colon cancer, is nutritionally intervened to assess in what nutritional conditions she is. Colon cancer is a pathology that prevails in greater quantity in western countries and in Ecuador, it is the second cause of death among all types of tumors nationwide. This disease develops due to the mucosa of the large intestine, contained in a polyp, which evolves by various factors until it forms in a malignant tumor. In Ecuador, 1,200 new cases of colon cancer are presented every year. The incidence rate has increased significantly in the last 15 years; in 2003, the incidence rate was less than 4 per 100,000 inhabitants, and in 2010 (the most recent figures) was more than 9. It is believed that the interactions between genetic and environmental factors, including diet, play a crucial role in its development, but the first changes in the normal colonic mucosa that could lead to early detection and prevention of the development of the disease have not yet been determined cancer.es_ES
dc.description.abstractEl presente caso clínico es de una paciente femenina de 57 años de edad, que acude a consulta nutricional por presentar cáncer de colon, es intervenida nutricionalmente para valorar en que condiciones nutricionales se encuentra. El cáncer de colon es una patología que prevalece en mayor cantidad en los países occidentales y en el Ecuador, es la segunda causa de muerte entre todos los tipos de tumores a nivel nacional. En Ecuador, cada año se presentan 1,200 casos nuevos de cáncer de colon. La tasa de incidencia ha aumentado significativamente en los últimos 15 años; en el 2003, la tasa de incidencia era de menos de 4 por 100,000 habitantes, y en el 2010 (las cifras más recientes) se encontraba en más de 9. Se cree que las interacciones entre factores genéticos y ambientales, incluyendo la dieta, desempeñan un papel crucial en su desarrollo, pero todavía no se han determinado los primeros cambios en la mucosa colónica normal que podrían conducir a la detección temprana y la prevención del desarrollo del cáncer.es_ES
dc.format.extentPag, 51es_ES
dc.language.isospaes_ES
dc.publisherBABAHOYO, UTB 2018es_ES
dc.rightsopenAccesses_ES
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/ec/es_ES
dc.subjectCánceres_ES
dc.subjectColones_ES
dc.titlePaciente Femenina De 57 Años De Edad Con Cancer De Colones_ES
dc.typebachelorThesises_ES


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