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dc.contributor.advisorArévalo Vallejo, Oscar Raúl
dc.contributor.authorCruz Peñaherrera, Mayra Maritza
dc.date.accessioned2018-09-13T20:01:27Z
dc.date.available2018-09-13T20:01:27Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.urihttp://dspace.utb.edu.ec/handle/49000/4380
dc.descriptionVII. SUMMARY In the present work, the effectiveness of three extracts in one and in the mix for the control of thrips of the pepper crop in the sector of San Blas canton Urcuqui, province of Imbabura, was evaluated in order to determine the effectiveness of extracts Botanists in the control of the thrips in the pepper, to evaluate the agronomic behavior and its yield in harvested fruit quality and to carry out the economic analysis of each of the treatments applied at 45, 60 and 75 days. After the first application. The variables: population of live individuals before and after treatments, extract efficacy, plant height, stem thickness and number, fruit size and yield were evaluated. The economic analysis was performed according to the yield (kg / ha) and the cost of each treatment. All variables were subjected to the analysis of variance and the Tukey test at 5% was used to determine the statistical difference between the means of the factors and interpretation. The experimental results determined that: averages of plant height, stem thickness, number, fruit size and yield showed significant positive differences, marked by the treatment of Extract of Ruda + Ajo + Quinua (3000cc / has) on the other treatments Of Extracts applied and compared to the control; The Extract of Ruda + Garlic + Quinua, presented the highest percentage of effectiveness reaching with significant results in comparison to the control and the other treatments. In addition, with the Ruda + Ajo + Quinua treatment, economic profits of 80% were obtained where the (Witness) obtained 47%es_ES
dc.description.abstractVI. RESUMEN En el presente trabajo de investigación se evaluó la eficacia del uso de tres extractos en uno y en mescla para el control del trips del cultivo de pimiento en el sector de San Blas cantón Urcuqui, provincia de Imbabura, con la finalidad de determinar la efectividad de los extractos botánicos en el control del trips en las plantaciones de pimiento, además de evaluar el comportamiento agronómico y su rendimiento en calidad de frutos cosechados y realizar el análisis económico de cada uno de los tratamientos aplicados a los 45, 60 y 75 días después de la primera aplicación. Se evaluó las variables: población de individuos vivos antes y después de los tratamientos, eficacia del extracto, altura de planta, grosor del tallo y número, tamaño de frutos y rendimiento. Se efectuó el análisis económico en función del rendimiento (kg/ha) y el costo de cada tratamiento. Todas las variables fueron sometidas al análisis de variancia y se empleó la prueba de Tukey al 5 % para determinar la diferencia estadística entre las medias de los factores e interpretación. Los resultados experimentales determinaron que: los promedios de altura de planta, grosor del tallo, número, tamaño de fruto y rendimiento presentaron diferencias significativas positivas, marcadas por el tratamiento del Extracto de Ruda+Ajo+Quinua (3000cc/has) sobre los otros tratamientos de Extractos aplicados y comparado con el testigo; el Extracto de Ruda+Ajo+Quinua, presentó el mayor porcentaje de eficacia alcanzando con resultados significativos frente al testigo y los demás tratamientos. Además con el tratamiento del Ruda+Ajo+Quinua se logró utilidades económicas de 80% donde el (Testigo) obtuvo 47 %.es_ES
dc.format.extent91 pes_ES
dc.language.isospaes_ES
dc.publisherEl Angel: UTB, 2018es_ES
dc.rightsopenAccesses_ES
dc.subjectExtractos botánicoses_ES
dc.subjectControl de tripses_ES
dc.subjectCultivo de Pimientoes_ES
dc.titleEficacia de tres extractos botánicos para el control de trips en el cultivo de pimiento (Capsicum annuum L.), en la parroquia San Blas, cantón Urcuquí, provincia de Imbaburaes_ES
dc.typebachelorThesises_ES


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