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dc.contributor.advisorCevallos Aráuz, Guillermo
dc.contributor.authorMadera Mena, Vinicio Antonio
dc.date.accessioned2018-09-13T15:02:52Z
dc.date.available2018-09-13T15:02:52Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.urihttp://dspace.utb.edu.ec/handle/49000/4370
dc.descriptionVII. SUMMARY The study was carried out in the province of Carchi, Canton Mira, San Nicolás de Uyamá sector at a latitude of 00 ° 32 "05.1 and a western longitude of 078 ° 02" 14.3, at an altitude of 2111 meters above sea level. The factors studied were; factor A: varieties of beans (1; valley red, 2; Centennial, 3; Cargabello), factor B: application dose of zinc (1, without application, 2; average, 3, high), theoretical methods were used: Inductive-deductive, analysis-synthesis and the empirical so-called experimental. The tasks performed to comply with the investigation were; Soil preparation, fertilization, furrow elaboration, delimitation of plots, sowing, applications of zinc, pest control, irrigation, harvest, the following variables were evaluated; height of the plant, days to harvest, length of pod, number of pods / punch, weight of 100 grains, pod yield and treatments were analyzed economically. Where it was determined that the Centenario variety obtained significant averages in the evaluations of; precocity of the varieties in terms of days to harvest length of pods, weight of 100 grains and yield per experimental unit, the high dose reported higher plant height, number of pods, weight of 100 grains and yield per experimental unit, attributing that the crop requires high doses of zinc, to reach the optimum development of the crop. Treatment T3 (Centennial-High Dose) showed less precocity in terms of days to harvest, length of pod, weight of 100 grains and yield per experimental unit, greater economic profitability, showing that the combination of these two evaluated factors, is ideal to obtain quality production and development of bean crops in the study area.es_ES
dc.description.abstractVI. RESUMEN El estudio se realizó en la provincia del Carchi, Cantón Mira, sector San Nicolás de Uyama a una latitud Norte de 00°32”05.1 y una longitud Occidental de 078°02”14.3 encontrándose a una altitud de 2111 msnm. Los Factores estudiados fueron; factor A: variedades de fréjol (1; Rojo del valle, 2; Centenario, 3; Cargabello), Factor B: dosis de aplicación de zinc (1; sin aplicación, 2; media, 3; alta), se emplearon los métodos teóricos: Inductivo-deductivo, análisis- síntesis y el empírico llamado experimental. Las labores realizadas para dar cumplimiento a la investigación fueron; preparación del suelo, fertilización, elaboración de surcos, delimitación de parcelas, siembra, aplicaciones de zinc, control de plagas, riego, cosecha, se evaluó las siguientes variables; altura de la planta, días a la cosecha, longitud de vaina, número de vainas/ golpe, peso de 100 granos, rendimiento en vaina y se analizó económicamente los tratamientos. Donde se determinó que la variedad Centenario obtuvo promedios significativos en las evaluaciones de; precocidad de las variedades en cuanto a días a la cosecha longitud de vainas, peso de 100 granos y rendimiento por unidad experimental, la dosis Alta reporto mayor altura de planta, número de vainas, peso de 100 granos y rendimiento por unidad experimental, atribuyendo que el cultivo requiere de dosis altas de zinc, para alcanzar el desarrollo óptimo del cultivo. El tratamiento T3 (Centenario-Dosis Alta) mostró menor precocidad en cuanto a días a la cosecha, longitud de vaina, peso de 100 granos y rendimiento por unidad experimental, mayor rentabilidad económica, evidenciando que la combinación de estos dos factores evaluados, es idónea para la obtención de una producción de calidad y desarrollo de los cultivos de fréjol en la zona de estudio.es_ES
dc.format.extent62 pes_ES
dc.language.isospaes_ES
dc.publisherEl Angel: UTB, 2018es_ES
dc.rightsopenAccesses_ES
dc.subjectAplicación de zinces_ES
dc.subjectDesarrolloes_ES
dc.subjectVariedades mejoradases_ES
dc.subjectFréjoles_ES
dc.titleEstudio de la aplicación de zinc en el desarrollo y producción de variedades mejoradas de fréjol (Phaseolus vulgaris L.) en la zona de La Portada, Provincia del Carchies_ES
dc.typebachelorThesises_ES


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