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dc.contributor.advisorArévalo Vallejo, Oscar Raúl
dc.contributor.authorGuerrero García, Juan José
dc.date.accessioned2018-09-13T13:53:56Z
dc.date.available2018-09-13T13:53:56Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.urihttp://dspace.utb.edu.ec/handle/49000/4365
dc.descriptionVII SUMMARY The purpose of this research was to study two varieties of watermelon (Citrullus lanatus), and three doses of calcium, located in the sector of Urcuqui, Imbabura province, the development of this research sought to determine the variety and appropriate dose in the yield of the cultivation and calculation of degrees brix analyzing the treatments economically. He investigated eight treatments with the combination of two varieties of watermelon and the application of three doses of calcium plus a control, we used an experimental design, Design of Complete Blocks at Random (DBCA) with a factorial arrangement A x B combined, with eight treatments and three repetitions, giving a total of 24 experimental units. The total area of the experiment was 1960.00 m2, with experimental plots of 40.00 m2. We evaluate the performance of hybrid varieties of watermelon, with the application of calcium in the yield and calculation of brix degrees, in plant length at 30, 40 and 70 days, number of flowers and fruit, days to flowering , weight of fruit, yield and economic analysis of the treatments, the verification of means of the treatments was carried out by means of the multiple range test of Tukey at 5% probability. The obtained results determined that the cultivation of watermelon in the Verde Grande variety improved the yields with the applications of calcium dosage of 2.5 Lts / ha., In the variables that presented high statistical significance as calculation of brix degrees, in length of plant at 30, 40 and 70 days, number of flowers and fruit, days to flowering, fruit weight, yield and economic analysis, which reached the best yield with 25350.00 kg / ha, and an economic profit of 35604, 00 USD / ha. We can determine that the applications of calcium adequate in the phenological stages improve the quality and durability in production increasing the brix degrees and net benefit to the farmer. Keywords: brix degrees in the watermelon phenology.es_ES
dc.description.abstractVI RESUMEN La presente investigación tuvo como finalidad el estudio de dos variedades de sandía (Citrullus lanatus), y tres dosis de calcio, ubicada en el sector de Urcuqui, provincia de Imbabura, el desarrollo de esta investigación busco determinar la variedad y dosis adecuada en el rendimiento del cultivo y cálculo de grados brix analizando los tratamientos económicamente. La investigó de ocho tratamientos con la combinación de dos variedades de sandía y la aplicación de tres dosis de calcio más un testigo, utilizamos un diseño experimental, Diseño de Bloques Completos al Azar (DBCA) con un arreglo factorial A x B combinado, con ocho tratamientos y tres repeticiones, dando un total de 24 unidades experimentales. El área total del experimento fue de 1960,00 m2, con parcelas experimentales de 40,00 m2. Evaluamos el rendimiento que tienen las variedades hibridas de sandía, con la aplicación de dosis de calcio en el rendimiento y cálculo de grados brix, en longitud de planta a los 30, 40 y 70 días, número de flores y fruto, días a la floración, peso de fruto, rendimiento y análisis económico de los tratamientos, la comprobación de medias de los tratamientos se efectuó mediante la prueba de rango múltiple de Tukey al 5 % de probabilidad. Los resultados obtenidos determinaron que el cultivo de sandía en la variedad Verde Grande mejoro los rendimientos con las aplicaciones de dosis de calcio de 2,5 L/ha., en las variables que presentaron alta significancia estadística como cálculo de grados brix, en longitud de planta a los 30, 40 y 70 días, número de flores y fruto, días a la floración, peso de fruto, rendimiento y análisis económico, que alcanzo el mejor rendimiento con 25350,00 kg/ha, y una utilidad económica de 35604,00 USD/ha. Podemos determinar que las aplicaciones de calcio adecuadas en las etapas fenológicas mejoran la calidad y durabilidad en la producción aumentando los grados brix y beneficio neto al agricultor.es_ES
dc.format.extent73 pes_ES
dc.language.isospaes_ES
dc.publisherEl Angel: UTB, 2018es_ES
dc.rightsopenAccesses_ES
dc.subjectAplicaciónes_ES
dc.subjectCalcioes_ES
dc.subjectSandíaes_ES
dc.titleEfecto de la aplicación de tres dosis de calcio en rendimiento y calidad de dos variedades de sandía (Citrullus lanatus), en el en el sector de Yachay, provincia de Imbaburaes_ES
dc.typebachelorThesises_ES


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