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dc.contributor.advisorPonce Vaca, Luis Arturo
dc.contributor.authorÁlvarez Fuertes, Ernesto Aníbal
dc.date.accessioned2018-09-13T13:07:19Z
dc.date.available2018-09-13T13:07:19Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.urihttp://dspace.utb.edu.ec/handle/49000/4361
dc.descriptionVII. SUMMARY In the present research work was carried out in the canton Mira, province of Carchi, Uyama sector; The objective of the research was to evaluate the response of three types of organic fertilizers in the performance of the cultivation of garlic (Allium sativum L.), in two varieties; with its specific objectives to determine the best treatment that is more efficient in the performance of the garlic crop, identify the best organic fertilizer in the crop and economically analyze the treatments, through a financial cost analysis. The treatments were 8 formed by the varieties of Peruvian and national white garlic, with application of three types of organic fertilizers in doses of 20g / EU, Bocashi, Vermicompost and fertilizer; It also included two witnesses that were the two varieties without application. The design that was used was the Complete Random Blocks with two factors under study (A + B). The evaluated data were: Height of plant at 30,60 and 90 days, diameter of the stem, length of the bulb, number of bulbils and yield. According to the results, it was determined that: of the Peruvian and national white varieties with application of organic fertilizers in doses of 20 gr / ue, it responded positively to the agronomic behavior; however, for plant height and stem diameter, the national variety has the best response; but for yield and economic analysis the Peruvian white variety responded adequately. It is concluded that the two varieties are good and respond very well to the types of fertilizers evaluated and applied in the research.es_ES
dc.description.abstractVI. RESUMEN En el presente trabajo de investigación se realizó en el cantón Mira, provincia del Carchi, sector de Uyama; el objetivo de la investigación fue evaluar la respuesta de tres tipos de abonos orgánicos en el rendimiento del cultivo del ajo (Allium sativum L.), en dos variedades; con sus objetivos específicos de determinar el mejor tratamiento que resulte más eficiente en el rendimiento del cultivo de ajo, identificar el mejor abono orgánico en el cultivo y analizar económicamente los tratamientos, mediante un análisis de costo financiero. Los tratamientos fueron 8 formados por las variedades de ajo blanco peruano y nacional, con aplicación de tres tipos de abonos orgánicos en dosis de 20g/UE, Bocashi, Vermicompost y abonaza; además se incluyó dos testigos que fueron las dos variedades sin aplicación. El diseño que se utilizó fue el de Bloques Completos al Azar con dos factores en estudio (A+B). Los datos evaluados fueron: Altura de planta a los 30,60 y 90 días, diámetro del tallo, longitud del bulbo, número de bulbillos y rendimiento. Según los resultados se determinó que: de las variedades blanco peruano y nacional con aplicación de abonos orgánicos en dosis de 20 gr/ue respondió positivamente al comportamiento agronómico; sin embargo, para altura de planta y diámetro de tallo la variedad nacional tienen la mejor respuesta; pero para rendimiento y análisis económico la variedad blanco peruana respondió adecuadamente. Se concluye que las dos variedades son buenas y responden muy bien a los tipos de abonos evaluados y aplicados en la investigación.es_ES
dc.format.extent87 pes_ES
dc.language.isospaes_ES
dc.publisherEl Angel: UTB, 2018es_ES
dc.rightsopenAccesses_ES
dc.subjectAplicaciónes_ES
dc.subjectAbonos orgánicoses_ES
dc.subjectCultivo de ajoes_ES
dc.titleEvaluación de la aplicación de tres tipos de abonos orgánicos en dos variedades del cultivo de ajo (allium sativum L.), en el cantón Mira, provincia del Carchi”, 2018es_ES
dc.typebachelorThesises_ES


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