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dc.contributor.advisorRendón Ledesma, Victoria
dc.contributor.authorMorocho Sánchez, Elita Maria
dc.date.accessioned2017-11-10T17:24:47Z
dc.date.available2017-11-10T17:24:47Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.urihttp://dspace.utb.edu.ec/handle/49000/3259
dc.descriptionSUMMARY The organic waste have many benefits for the floor this material it is very rich in nutritious and it works like base for the formation of multiple compound that maintains the microbial activity that will exercise different reactions to the floor when incorporating it, as improving the structure, the permeability, the force of cohesion increases in sandy floors and it diminishes this in loamy floor. Our study will also be made with the presence of EM that is a mixture of several beneficent microorganisms as much aeróbic as anaeróbic in simpler words, these compounds they accelerate the decomposition of the organic waste by means of a process of fermentation. This work intended to evaluate the percentage of effective microorganisms (EM) in the decomposition and mineralitatión of the agricultural organic matter of waste of cultivations, including an economic analysis. The investigation was carried out in the properties of the experimental farm "San Pablo" of the Technical University of Babahoyo, located in km 7,5 of the road Babahoyo-Montalvo. It investigation six treatments and three repetitions; with parcels of 0,8 cubic meters. The treatments were distributed at random in a design of complete blocks, employ the test of Tukey for the evaluation of stockings. The results demonstrate that with the use of vegetable material without manure and with application of 1,0 L of EM, the decomposition of the residuals increases and they activate to the microorganisms inhabitants of the sustrat, obtaining a compost of improvement quality. It was observed increases of temperature with the employment of alone manure, this diminishes the degradation of the material and the biochemical quality of the same one.es_ES
dc.description.abstractRESUMEN Los desechos orgánicos tienen muchos beneficios para el suelo, este material es muy rico en nutrientes y funciona como base para la formación de múltiples compuesto que mantiene la actividad microbiana, que al incorporarla ejerce distintas reacciones al suelo, como mejorar la estructura, la permeabilidad, aumenta la fuerza de cohesión en suelos arenosos y disminuye esto en suelo arcilloso. Nuestro estudio también se hará con la presencia de EM, que es una mezcla de varios microorganismos benéficos tanto aeróbico como anaeróbico en palabras más sencillas, estos compuestos aceleran la descomposición de los desechos orgánicos por medio de un proceso de fermentación. Este trabajo se propuso para evaluar el porcentaje de microorganismos efectivos (EM) en la descomposición y mineralización de la materia orgánica de desechos de cultivos agrícola, incluyendo un análisis económico. La investigación se realizó en los predios de la granja experimental “San Pablo” de la Universidad Técnica de Babahoyo, situada en el km 7,5 de la vía Babahoyo-Montalvo. Se investigó seis tratamientos y tres repeticiones; con parcelas de 0,8 metros cúbicos. Los tratamientos se distribuyeron en un diseño de bloques completos al azar, empleando la prueba de Tukey para la evaluación de medias. Los resultados demuestran que con el uso de material vegetal sin estiércol y con aplicación de 1,0 L de EM, aumenta la descomposición de los residuos y activan a los microorganismos habitantes del sustrato, obteniendo un compost de mejora calidad. Se observó aumentos de temperatura con el empleo de estiércol solo, esto disminuye la degradación del material y la calidad bioquímica del mismo.es_ES
dc.format.extent51 pes_ES
dc.language.isospaes_ES
dc.publisherBabahoyo: UTB, 2016es_ES
dc.rightsopenAccesses_ES
dc.subjectMicroorganismos efectivoses_ES
dc.subjectDesechos agrícolases_ES
dc.titleEvaluación de microorganismos efectivos (em) en la descomposición y mineralización de la materia orgánica proveniente de desechos agrícolas en la zona de Babahoyoes_ES
dc.typebachelorThesises_ES


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