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dc.contributor.advisorCárdenas Sanldoval, Franklin
dc.contributor.authorCabrera Flores, Jorge Iván
dc.date.accessioned2017-11-08T21:26:22Z
dc.date.available2017-11-08T21:26:22Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.urihttp://dspace.utb.edu.ec/handle/49000/3224
dc.descriptionVIII. SUMMARY This research aims at evaluating the traditional fertilization and fertigation in tomato cultivation table (Lycopersicon esculentum) in greenhouse, located in the community San José Region Pimampiro province of Imbabura, this work was performed with the to evaluate the agronomic performance of the tomato crop to traditional fertilization and fertigation, identify the best method of traditional fertilization or fertigation and economically analyze treatments. Seven treatments by combining two types of fertilization and three doses of fertilizer and a control without application was investigated. The Complete Random Design (DCA) was used factorial arrangement A x B + 1 with 7 treatments and three repetitions, totaling 21 experimental units. The total area of the experiment was 688.00 m2, 23.40 m2 experimental plots. It was evaluated, electrical conductivity (C.E.). Potential hydrogen (pH). plant height, stem diameter, height insertion cluster first category of fruits, number of fruits per category, performance categories. The results determined that the cultivation of tomato variety Charleston, responded positively to the type of fertigation fertilization regarding stem diameter, number of fruits in first class, top-notch performance, the NPK Dosage (kg/ha): 71-58 -93: responded significantly in variables, number of fruit in first class, top-notch performance, the best combination in the agronomic performance and yield of tomato crop was fertilization Fertigation at doses of 71-58-93 (NPK) which reached greater stem diameter, number of fruits in first class and first class performance and higher net income of USD 38,671.96 and 36,460.83 / ha in tomato table it was obtained with the application through fertigation 145-115-185 and dose of 71-58-93 (NPK)es_ES
dc.description.abstractVII. RESUMEN La presente investigación tuvo como finalidad la evaluación de la fertilización tradicional y la fertirrigación, en el cultivo de tomate de mesa (Lycopersicum esculentum) bajo invernadero, ubicada en la comunidad San José, cantón Pimampiro, provincia de Imbabura, se realizó este trabajo con el objeto de evaluar el comportamiento agronómico del cultivo de tomate a la fertilización tradicional y fertirrigación, identificar el mejor método de fertilización tradicional o la fertirrigación y analizar económicamente los tratamientos. Se investigó siete tratamientos por la combinación de dos tipos de fertilización y tres dosis de fertilizante y un testigo sin aplicación. Se utilizó el Diseño Completos al Azar (DCA) con arreglo factorial A x B + 1 con 7 tratamientos y tres repeticiones, dando un total de 21 unidades experimentales. El área total del experimento fue de 688,00 m2, parcelas experimentales de 23,40 m2. Se evaluó, conductividad eléctrica (C.E.). Potencial hidrógeno (pH). Altura de planta, diámetro de tallo, altura primera inserción de racimo, categoría de frutos, número de frutos por categoría, rendimiento por categorías. Los resultados determinaron que el cultivo de tomate variedad Charlestón, respondió positivamente al tipo de fertilización por fertirrigación en cuanto a diámetro de tallo, número de frutos en primera categoría, rendimiento en primera categoría, la dosis N-P-K (kg/ha): 71-58-93: respondió significativamente en la variables, número de frutos en primera categoría, rendimiento en primera categoría, la mejor combinación en el comportamiento agronómico y rendimiento del cultivo de tomate fue la fertilización por fertirrigación en dosis de 71-58-93 (N-P-K) que alcanzó mayor diámetro de tallo, número de frutos en primera categoría y rendimiento en primera categoría y el mayor beneficio neto de USD 38.671,96 y 36.460,83/ha en la tomate de mesa se lo obtuvo con la aplicación de a través de fertirrigación con la dosis 145-115-185 y 71-58-93 de (N-P-K).es_ES
dc.format.extent101 pes_ES
dc.language.isospaes_ES
dc.publisherEl Ángel: 2017es_ES
dc.rightsopenAccesses_ES
dc.subjectCultivo de tomatees_ES
dc.subjectFertilización tradicionales_ES
dc.titleEvaluación de la fertilización tradicional y la fertirrigación, en el cultivo de tomate de mesa (lycopersicon esculentum mill) bajo invernaderoes_ES
dc.typebachelorThesises_ES


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