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dc.contributor.advisorColina Navarrete, Eduardo
dc.contributor.authorYanez Gaibor, Darwin Javier
dc.date.accessioned2017-11-01T17:19:31Z
dc.date.available2017-11-01T17:19:31Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.urihttp://dspace.utb.edu.ec/handle/49000/3144
dc.descriptionSUMMARY The investigation was made in the area of Balzapamba in the sectors of Muñapamba, La plancha, Cañotal and Las Peñas, located in the parish Balzapamba, canton San Miguel to 3 km of the parochial head. The objective of this investigation was to determine the sostenibilidad of the production cacaotera in the environment of the family agriculture. 34 units of agricultural production were investigated and they were distributed in serial spacing with DATUM PSD 94. For the determination of the sostenibilidad the main IGS was used (Leyva, 2008), with the mensuration of dialogue of knowledge, shops of the future, observations and direct mensurations, you interview and informal interviews with the peasants, an analysis FODA and the evaluation of the sustentabilidad. The results determined that to the evaluation it was not more than 8,8 % of the properties with capacity to be considered sustainable plantations, while 58,82 % of the producers has properties that you/they can under certain activities to achieve the sostenibility of their productive systems. 32,35 % of the properties is with serious problems of achieving this process, however they can benefit with the methodology to improve its situation. The use of indicators proposed for the evaluation and comparison of the sustentability of the area, was of easy understanding, adaptation, acceptance and it generated a high participation among the farmers.es_ES
dc.description.abstractRESUMEN La investigación se efectuó en la zona de Balzapamba en los sectores de Muñapamba, La Plancha, Cañotal y Las Peñas, ubicados en la parroquia Balzapamba, canton San Miguel a 3 km de la cabecera parroquial. El objetivo de esta investigación fue determinar la sostenibilidad de la producción cacaotera en el ámbito de la agricultura familiar. Se investigaron 34 unidades de producción agropecuaria y se distribuyeron en espaciamiento serial con DATUM PSD 94. Para la determinación de la sostenibilidad se utilizó la matriz IGS (Leyva, 2008), con la medición de diálogo de saberes, talleres del futuro, observaciones y mediciones directas, encuestas y entrevistas informales con los campesinos, un análisis FODA y la evaluación de la sustentabilidad. Los resultados determinaron que a la evaluación no se encontró más del 8,8 % de los predios con capacidad para considerarse plantaciones sostenibles, mientras que el 58,82 % de los productores cuentan con predios que pueden bajo ciertas actividades lograr la sostenibilidad de sus sistemas productivos. El 32,35 % de los predios están con serios problemas de lograr este proceso, sin embargo pueden beneficiarse con la metodología para mejorar su situación. El uso de indicadores propuestos para la evaluación y comparación de la sustentabilidad de la zona, resultó de fácil comprensión, adaptación, aceptación y generó una alta participación entre los agricultores.es_ES
dc.format.extent57 pes_ES
dc.language.isospaes_ES
dc.publisherBabahoyo: UTB, 2017es_ES
dc.rightsopenAccesses_ES
dc.subjectProducción cacaoteraes_ES
dc.subjectAgricultura familiares_ES
dc.subjectSostenibilidades_ES
dc.titleDeterminar la sostenibilidad de la producción cacaotera en el ámbito de la agricultura familiar en la parroquia Balzapamba, provincia del Bolívares_ES
dc.typebachelorThesises_ES


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