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Proceso de atención nutricional en paciente femenino de 66 años de edad con diagnostico hipertensión arterial.
dc.contributor.advisor | González García, Walter Adalberto | |
dc.contributor.author | Pacheco Zapata, Yarely Salome | |
dc.date.accessioned | 2024-06-20T19:29:02Z | |
dc.date.available | 2024-06-20T19:29:02Z | |
dc.date.issued | 2024 | |
dc.identifier.uri | http://dspace.utb.edu.ec/handle/49000/16579 | |
dc.description | The present case report shows a 66-year-old female patient with hypertension and overweight. A nutritional assessment identified multiple factors contributing to her condition, including a high body mass index (BMI) and an excessive intake of sodium, calories and fat, and a nutritional plan was designed to reduce sodium intake and increase potassium intake in order to implement good lifestyle changes. A follow-up was established to evaluate the effectiveness of the nutritional plan and adjust it if necessary. The final recommendations included the reduction of sodium intake and the incorporation of foods rich in potassium, the adaptation to a balanced diet, portion control of meals and adequate hydration, in addition to physical activity that will help prevent complications or risks in her arterial hypertension, thus achieving an adequate and healthy lifestyle for the patient. | es_ES |
dc.description | The present case report shows a 66-year-old female patient with hypertension and overweight. A nutritional assessment identified multiple factors contributing to her condition, including a high body mass index (BMI) and an excessive intake of sodium, calories and fat, and a nutritional plan was designed to reduce sodium intake and increase potassium intake in order to implement good lifestyle changes. A follow-up was established to evaluate the effectiveness of the nutritional plan and adjust it if necessary. The final recommendations included the reduction of sodium intake and the incorporation of foods rich in potassium, the adaptation to a balanced diet, portion control of meals and adequate hydration, in addition to physical activity that will help prevent complications or risks in her arterial hypertension, thus achieving an adequate and healthy lifestyle for the patient. | es_ES |
dc.description.abstract | El presente caso clínico muestra a una paciente femenina de 66 años de edad, con hipertensión arterial y sobrepeso, por medio de una evaluación nutricional se identificaron múltiples factores que contribuyeron a la afección, incluyendo un índice de masa corporal (IMC) alto y una ingesta excesiva de sodio, calorías y grasas, para ello se diseñó un plan nutricional para reducir el consumo de sodio y aumentar una ingesta de potasio, para de esta manera implementar buenos cambios en su estilo de vida. Se estableció un seguimiento para evaluar la efectividad del plan nutricional y ajustarlo de ser necesario. La recomendaciones finales incluyendo la reducción de consumos de sodio y la incorporación de alimentos ricos en potasio, la adaptación a una dieta equilibrada, el control de las porciones de las comidas y la hidratación adecuada, además de la actividad física que ayudaran a prevenir complicaciones o riesgos en su hipertensión arterial, de esta manera se logra tener un estilo de vida adecuado y sano para la paciente. | es_ES |
dc.format.extent | 47 p. | es_ES |
dc.language.iso | es | es_ES |
dc.publisher | Babahoyo: UTB-FCS, 2024 | es_ES |
dc.rights | Atribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 Ecuador | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/ec/ | * |
dc.subject | Nutrición | es_ES |
dc.subject | Hipertensión arterial | es_ES |
dc.subject | Plan nutricional | es_ES |
dc.subject | IMC | es_ES |
dc.subject | Evaluación | es_ES |
dc.subject | Riesgo | es_ES |
dc.subject | Estilo de vida | es_ES |
dc.title | Proceso de atención nutricional en paciente femenino de 66 años de edad con diagnostico hipertensión arterial. | es_ES |
dc.type | bachelorThesis | es_ES |