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dc.contributor.advisorParedes Lozano, Lidia Leonor
dc.contributor.authorToaza Junco, Irina Carolina
dc.date.accessioned2023-10-24T14:04:43Z
dc.date.available2023-10-24T14:04:43Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.urihttp://dspace.utb.edu.ec/handle/49000/14772
dc.descriptionEvery day producers are looking for improvements in pig feeding, to achieve higher performance and lower costs in obtaining raw materials. The appropriate techniques and tools are not always available to guarantee effectiveness in terms of nutrition. For this, the objective of this work was to determine the use of beta-glucans as a growth enhancer in piglets in Ecuador. Regarding the methodology of this non-experimental research work, of a bibliographic nature, it was carried out with the compilation of prior and scientific information from authors oriented on the subject. The use of this fiber is an increasingly relevant practice in the pork industry. Beta-glucans are natural polysaccharides present in certain feed ingredients, such as yeast and some cereals, which have demonstrated significant benefits in the health and efficient growth of piglets in recent decades. Based on the results obtained, it is essential to understand that these compounds stimulate the immune system, improve nutrient absorption and promote intestinal health in piglets, which contributes to better performance in pig farming. It is concluded that the use of beta-glucans as growth enhancers in piglets can be an effective strategy to improve the productivity and health of animals, in turn minimizing production expenses and generating greater economic income for pig farmers.es_ES
dc.descriptionEvery day producers are looking for improvements in pig feeding, to achieve higher performance and lower costs in obtaining raw materials. The appropriate techniques and tools are not always available to guarantee effectiveness in terms of nutrition. For this, the objective of this work was to determine the use of beta-glucans as a growth enhancer in piglets in Ecuador. Regarding the methodology of this non-experimental research work, of a bibliographic nature, it was carried out with the compilation of prior and scientific information from authors oriented on the subject. The use of this fiber is an increasingly relevant practice in the pork industry. Beta-glucans are natural polysaccharides present in certain feed ingredients, such as yeast and some cereals, which have demonstrated significant benefits in the health and efficient growth of piglets in recent decades. Based on the results obtained, it is essential to understand that these compounds stimulate the immune system, improve nutrient absorption and promote intestinal health in piglets, which contributes to better performance in pig farming. It is concluded that the use of beta-glucans as growth enhancers in piglets can be an effective strategy to improve the productivity and health of animals, in turn minimizing production expenses and generating greater economic income for pig farmers.es_ES
dc.description.abstractCada día los productores están en busca de mejoras en cuanto a la alimentación porcina, para logar mayor rendimiento y costes más bajos en la obtención de materias primas. No siempre se cuenta con las técnicas y herramientas adecuadas para garantizar la eficacia en términos de alimentación. Para ello el objetivo del presente trabajo fué determinar el uso de betaglucanos como potenciador de crecimiento en lechones en el Ecuador. En cuanto a la metodología del presente trabajo de investigación no experimental, de carácter bibliográfico, se lo realizó con la recopilación de información previa y científica de autores orientados en la temática. La utilización de esta fibra es una práctica cada vez más relevante en la industria porcina. Los betaglucanos son polisacáridos naturales presentes en ciertos ingredientes de los alimentos balanceados, como la levadura y algunos cereales, que han demostrado beneficios significativos en la salud y el crecimiento eficiente de los lechones en las últimas décadas. En base a los resultados obtenidos, es esencial comprender que estos compuestos estimulan el sistema inmunológico, mejoran la absorción de nutrientes y promueven la salud intestinal de los lechones, lo que contribuye a un mejor rendimiento en la cría de cerdos. Se concluye, que el uso de betaglucanos como potenciadores de crecimiento en lechones puede ser una estrategia efectiva para mejorar la productividad y la salud de los animales, a su vez minimizando los gastos de producción y generando mayores ingresos económicos a los porcicultores.es_ES
dc.format.extent30 p.es_ES
dc.language.isoeses_ES
dc.publisherBABAHOYO: UTB, 2023es_ES
dc.rightsAtribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 Ecuador*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/ec/*
dc.subjectLechoneses_ES
dc.subjectBeta-glucanoses_ES
dc.subjectPotenciadores_ES
dc.subjectCrecimientoes_ES
dc.titleUso de beta – glucanos como potenciador de crecimiento en lechones (Sus scrofa domesticus) en el Ecuador”es_ES
dc.typebachelorThesises_ES


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