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dc.contributor.advisorVillacis Cabezas, Javier Enrique
dc.contributor.authorChiquito Montalván, Jeferson Alexis
dc.date.accessioned2023-06-02T20:12:14Z
dc.date.available2023-06-02T20:12:14Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.urihttp://dspace.utb.edu.ec/handle/49000/14224
dc.descriptionThis case study is based on a 64-year-old female patient who attended the clinic for symptoms of mild abdominal pain after eating food, for which she was diagnosed with unspecified gastrointestinal bleeding, in addition to the patient 5 years ago. was diagnosed with the acquired immunodeficiency virus. HIV is considered one of the most common diseases of the population worldwide and the eating disorders that occur in this disease considerably affect the human being since it produces a great weight loss. A good diet cannot cure the disease itself, but it can contribute to maintaining and improving the nutritional status of people with HIV/AIDS. Nutritional support is of paramount importance from the early stages of infection to prevent nutritional deficiencies from developing. Eating well helps improve and maintain the function of the immune system, and helps the body protect against opportunistic infection. This case study makes nutritional recommendations according to the caloric needs of the patient, so the food plan will help to recover the weight loss that she presents in addition to improving her levels in the biochemical analyzes that are high and decreased due to opportunistic diseases that occur in HIV.es_ES
dc.descriptionThis case study is based on a 64-year-old female patient who attended the clinic for symptoms of mild abdominal pain after eating food, for which she was diagnosed with unspecified gastrointestinal bleeding, in addition to the patient 5 years ago. was diagnosed with the acquired immunodeficiency virus. HIV is considered one of the most common diseases of the population worldwide and the eating disorders that occur in this disease considerably affect the human being since it produces a great weight loss. A good diet cannot cure the disease itself, but it can contribute to maintaining and improving the nutritional status of people with HIV/AIDS. Nutritional support is of paramount importance from the early stages of infection to prevent nutritional deficiencies from developing. Eating well helps improve and maintain the function of the immune system, and helps the body protect against opportunistic infection. This case study makes nutritional recommendations according to the caloric needs of the patient, so the food plan will help to recover the weight loss that she presents in addition to improving her levels in the biochemical analyzes that are high and decreased due to opportunistic diseases that occur in HIV.es_ES
dc.description.abstractEl presente estudio de caso está basado en un paciente de 64 años de edad de sexo femenino que asiste a consulta por presentar síntomas de dolor abdominal leve tras la ingesta de alimentos, por lo que le diagnostican hemorragia gastrointestinal no especificada además la paciente hace 5 años fue diagnosticada con el virus de inmunodeficiencia adquirida. El VIH es considerado una de las enfermedades más comunes de la población a nivel mundial y los trastornos alimentarios que se presentan en esta enfermedad afectan considerablemente al ser humano ya que produce una gran pérdida de peso. La buena alimentación no puede curar en si la enfermedad pero puede contribuir a mantener y mejorar el estado nutricional de las personas que padecen VIH/Sida. El apoyo nutricional es de suma importancia desde las primeras fases de la infección para impedir que se desarrollen deficiencias nutricionales. Alimentarse bien ayuda a mejorar y mantener el funcionamiento del sistema inmunitario, y ayuda al organismo a protegerlo contra una infección oportunista. Este estudio de caso realiza las recomendaciones nutricionales de acuerdo con las necesidades calóricas de la paciente por lo que el plan alimentario ayudara a recuperar la pérdida de peso que presenta además de mejorar sus niveles en los análisis bioquímicos que se encuentran elevados y disminuidos a causa de las enfermedades oportunista que se presentan en el VIH.es_ES
dc.format.extent35 p.es_ES
dc.language.isoeses_ES
dc.publisherBabahoyo: UTB-FCS, 2023es_ES
dc.rightsAtribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 Ecuador*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/ec/*
dc.subjectBajo peso severoes_ES
dc.subjectAntirretroviraleses_ES
dc.subjectSidaes_ES
dc.subjectAlimentaciónes_ES
dc.subjectInmunodeficienciaes_ES
dc.titleProceso de atención nutricional en paciente femenino de 64 años de edad con virus inmunodeficiencia adquirida.es_ES
dc.typebachelorThesises_ES


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