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dc.contributor.advisorMaldonado Santacruz, Fulton
dc.contributor.authorAguiar López, Denisse Andreina
dc.date.accessioned2023-06-02T19:26:55Z
dc.date.available2023-06-02T19:26:55Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.urihttp://dspace.utb.edu.ec/handle/49000/14217
dc.descriptionThis clinical case is a 40-year-old female patient with a medical diagnosis of hypertension and hypercholesterolemia. Cardiovascular diseases contribute an important risk factor in the increase in morbidity and mortality of people with hypertension and hypercholesterolemia. Objective: To improve the nutritional status of the patient with hypertension and hypercholesterolemia, the nutritional status is evaluated through anthropometric, biochemical, clinical/physical and dietary indicators, the nutritional diagnosis was made, a nutritional plan was intervened according to the needs of the patient prior to obtaining informed consent to start nutritional treatment, follow-up was carried out to monitor the previously evaluated indicators and significant changes were observed in anthropometric, biochemical, clinical/physical and dietary indicators.es_ES
dc.descriptionThis clinical case is a 40-year-old female patient with a medical diagnosis of hypertension and hypercholesterolemia. Cardiovascular diseases contribute an important risk factor in the increase in morbidity and mortality of people with hypertension and hypercholesterolemia. Objective: To improve the nutritional status of the patient with hypertension and hypercholesterolemia, the nutritional status is evaluated through anthropometric, biochemical, clinical/physical and dietary indicators, the nutritional diagnosis was made, a nutritional plan was intervened according to the needs of the patient prior to obtaining informed consent to start nutritional treatment, follow-up was carried out to monitor the previously evaluated indicators and significant changes were observed in anthropometric, biochemical, clinical/physical and dietary indicators.es_ES
dc.description.abstractEste caso clínico se trata de una paciente de sexo femenino de 40 años de edad con diagnóstico médico de hipertensión e hipercolesterolemia. Las enfermedades cardiovasculares contribuyen un factor de riesgo importante en el aumento de la morbimortalidad de las personas que padecen hipertensión e hipercolesterolemia. Objetivo: Mejorar el estado nutricional de la paciente con hipertensión e hipercolesterolemia, se evalúa el estado nutricional por medio de indicadores antropométricos, bioquímicos, clínicos/físicos y dietéticos, se realizó el diagnóstico nutricional, se intervino con un plan nutricional de acuerdo a las necesidades de la paciente previa a la obtención del consentimiento informado para iniciar el tratamiento nutricional , se realizó el seguimiento para monitorear los indicadores antes evaluados y se observaron cambios significativos en los indicadores antropométricos, bioquímicos, clínicos/físicos y dietéticos.es_ES
dc.format.extent41 p.es_ES
dc.language.isoeses_ES
dc.publisherBabahoyo: UTB-FCS, 2023es_ES
dc.rightsAtribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 Ecuador*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/ec/*
dc.subjectHipertensiónes_ES
dc.subjectHipercolesterolemiaes_ES
dc.subjectRiesgoes_ES
dc.subjectEstado Nutricionales_ES
dc.titleProceso de atención nutricional en paciente femenino de 40 años de edad con hipertensión arterial e hipercolesterolemia.es_ES
dc.typebachelorThesises_ES


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