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dc.contributor.advisorDelgado Mendoza, Paul
dc.contributor.authorVega Cornejo, Narcisa Katherine
dc.date.accessioned2022-10-14T23:36:53Z
dc.date.available2022-10-14T23:36:53Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.urihttp://dspace.utb.edu.ec/handle/49000/12845
dc.descriptionHigh blood pressure has been considered a serious public health problem of global interest because it increases the risk of complications such as encephalopathies, nephropathies and heart disease caused by poor diabetes control. The objective of this clinical case was to improve the nutritional status of a patient with arterial hypertension and overweight through the nutritional care process, which includes nutritional assessment through anthropometric, biochemical, clinical and dietary data; diagnosis nutritional integral , nutritional intervention estimating energy and macronutrient needs and due nutritional monitoring. We worked with a 42-year-old female patient with high blood pressure for a period of two months. The results obtained indicate that during this period of time it was possible to improve the nutritional status of the patient significantly, with this it has been achieved among other things to improve biochemical values in her lipid profile and blood pressure values. With this it can be concluded that nutrition has a very important role in the treatment of arterial hypertension and to also achieve good control of the disease.es_ES
dc.descriptionHigh blood pressure has been considered a serious public health problem of global interest because it increases the risk of complications such as encephalopathies, nephropathies and heart disease caused by poor diabetes control. The objective of this clinical case was to improve the nutritional status of a patient with arterial hypertension and overweight through the nutritional care process, which includes nutritional assessment through anthropometric, biochemical, clinical and dietary data; diagnosis nutritional integral , nutritional intervention estimating energy and macronutrient needs and due nutritional monitoring. We worked with a 42-year-old female patient with high blood pressure for a period of two months. The results obtained indicate that during this period of time it was possible to improve the nutritional status of the patient significantly, with this it has been achieved among other things to improve biochemical values in her lipid profile and blood pressure values. With this it can be concluded that nutrition has a very important role in the treatment of arterial hypertension and to also achieve good control of the disease.es_ES
dc.description.abstractLa hipertensión arterial ha sido considerada como un serio problema de salud pública de interés mundial debido a que aumenta el riesgo de padecer complicaciones como las encefalopatías, nefropatías y cardiopatías ocasionadas por el mal control de la diabetes. El objetivo del presente caso clínico fue mejorar el estado nutricional de una paciente con hipertensión arterial y sobrepeso a través del proceso de atención nutricional, mismo que incluye la valoración nutricional por medio de datos de carácter antropométrico, bioquímico, clínico y dietético; mediante el diagnostico nutricional integral , intervención nutricional estimando necesidades energéticas y macronutrientes y el debido seguimiento nutricional. Se trabajó con un paciente de sexo femenino de 42 años de edad con hipertensión arterial durante un periodo de dos meses. Los resultados obtenidos indican que durante ese lapso de tiempo se logró mejorar el estado nutricional de la paciente de manera significativa, con ello se ha logrado entre otras cosas mejorar valores bioquímicos en su perfil lipídico y valores de presión arterial. Con ello se puede llegar a la conclusión de que la nutrición tiene un papel muy importante en el tratamiento de la hipertensión arterial y para de igual manera lograr un buen control de la enfermedad.es_ES
dc.format.extent30 p.es_ES
dc.language.isoeses_ES
dc.publisherBabahoyo: UTB-FCS, 2022es_ES
dc.rightsAtribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 Ecuador*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/ec/*
dc.subjectHipertensión arteriales_ES
dc.subjectSobrepesoes_ES
dc.subjectHipertrigliceridemiaes_ES
dc.subjectNutriciónes_ES
dc.subjectSodioes_ES
dc.titleProceso de atención nutricional en paciente femenino de 42 años de edad con hipertensión arterial y sobrepeso.es_ES
dc.typebachelorThesises_ES


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