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dc.contributor.advisorHuerta Concha, Felipe Gerónimo
dc.contributor.authorAvilés Sevillano, Teresa Analía
dc.date.accessioned2022-05-17T05:04:41Z
dc.date.available2022-05-17T05:04:41Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.urihttp://dspace.utb.edu.ec/handle/49000/11611
dc.descriptionHIV (human immunodeficiency syndrome), is considered one of the most common diseases in the population worldwide, eating disorders caused by this virus considerably affect the human being, which produces a great weight loss. Good nutrition cannot cure AIDS or prevent HIV infection, but it can help maintain and improve the nutritional status of a person with HIV/AIDS and slow the progression of HIV to AIDS-related illnesses. Nutritional care and support are important from the early stages of infection to prevent nutritional deficiencies from developing. Eating well helps maintain and improve the functioning of the immune system - the body's protection system against infection - and therefore helps a person stay healthy. Many of the pathological conditions related to HIV/AIDS affect food intake, digestion and assimilation, while others influence the functions of the organism. Many of the symptoms of this condition (for example, diarrhea, weight loss, inflammation of the mouth and sore throat, nausea or vomiting) can be treated with proper nutrition. Good nutrition will complement and enhance the effect of any medications that are taken. This clinical case exposes the food needs of a person affected by HIV/AIDS and recommendations are made on eating habits to cover those needs. It also explains how to deal with the nutritional aspects of HIV-related health conditions.es_ES
dc.descriptionHIV (human immunodeficiency syndrome), is considered one of the most common diseases in the population worldwide, eating disorders caused by this virus considerably affect the human being, which produces a great weight loss. Good nutrition cannot cure AIDS or prevent HIV infection, but it can help maintain and improve the nutritional status of a person with HIV/AIDS and slow the progression of HIV to AIDS-related illnesses. Nutritional care and support are important from the early stages of infection to prevent nutritional deficiencies from developing. Eating well helps maintain and improve the functioning of the immune system - the body's protection system against infection - and therefore helps a person stay healthy. Many of the pathological conditions related to HIV/AIDS affect food intake, digestion and assimilation, while others influence the functions of the organism. Many of the symptoms of this condition (for example, diarrhea, weight loss, inflammation of the mouth and sore throat, nausea or vomiting) can be treated with proper nutrition. Good nutrition will complement and enhance the effect of any medications that are taken. This clinical case exposes the food needs of a person affected by HIV/AIDS and recommendations are made on eating habits to cover those needs. It also explains how to deal with the nutritional aspects of HIV-related health conditions.es_ES
dc.description.abstractEl VIH (síndrome de inmunodeficiencia humana), es considerada una de las enfermedades más comunes en la población a nivel mundial, los trastornos alimenticios acusados por este virus afectan considerablemente al ser humano lo que produce una gran pérdida de peso. Una buena nutrición no puede curar el SIDA o evitar la infección por VIH, pero puede contribuir a mantener y mejorar el estado nutricional de una persona que padece de VIH/SIDA y demorar el tránsito del VIH a las enfermedades relacionadas con el SIDA. Los cuidados y el apoyo nutricionales son importantes desde las primeras fases de la infección para impedir que se desarrollen deficiencias nutricionales. Comer bien ayuda a mantener y mejorar el funcionamiento del sistema inmunitario el sistema de protección del organismo contra la infección y, por consiguiente, ayuda a que una persona se mantenga sana. Muchas de las condiciones patológicas relacionadas con el VIH/SIDA repercuten en la ingesta alimentaria, en la digestión y la asimilación, mientras que otras influyen en las funciones del organismo. Muchos de los síntomas de este estado (por ejemplo, diarrea, adelgazamiento, inflamaciones en la boca y dolor de garganta, náuseas o vómitos) pueden tratarse con una nutrición apropiada. Una buena nutrición complementará y reforzará el efecto de cualquier medicamento que se tome. El presente caso clínico expone las necesidades alimentarias de una persona afectada por el VIH/SIDA y se formulan recomendaciones sobre hábitos alimenticios para cubrir esas necesidades. También se explica cómo afrontar los aspectos nutricionales de las condiciones de salud relacionadas con el VIH.es_ES
dc.format.extent35 p.es_ES
dc.language.isoeses_ES
dc.publisherBabahoyo: UTB-FCS, 2022es_ES
dc.rightsAtribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 Ecuador*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/ec/*
dc.subjectVIHes_ES
dc.subjectAnemiaes_ES
dc.subjectSidaes_ES
dc.subjectPatológicaes_ES
dc.subjectAdelgazamientoes_ES
dc.subjectBajo Pesoes_ES
dc.titleProceso de atención nutricional en el paciente masculino de 42 años de edad con VIH – Sida y bajo peso.es_ES
dc.typebachelorThesises_ES


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