Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.advisorGutiérrez Mora, Xavier
dc.contributor.authorGaleas Naranjo, Stalyn Bladimir
dc.date.accessioned2022-04-29T16:21:40Z
dc.date.available2022-04-29T16:21:40Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.urihttp://dspace.utb.edu.ec/handle/49000/11336
dc.descriptionThis document details the effects of mycorrhizae on peanut crops (Arachis hipogaea L.), in the Province of Los Ríos. Peanut is a crop of great importance, it is present in the daily consumption of a large part of the population, for many people it constitutes a great source of high quality oil. Due to its great nutritional benefits and to achieve sustainability in the production cycle, it is necessary to increase production volumes. Among the most visible benefits of the formation of mycorrhizae is the capacity of the fungi to stimulate a greater size and production of grains in the host plants, through the incorporation of phosphorus and other nutrients. The conclusions determine that in those soils where peanuts have never been planted or have not been cultivated for many years, it is necessary to introduce bacteria selected for their nitrogen-fixing capacity into the soil. This operation is carried out by applying inoculant in liquid form in the sowing furrow, treating the seed with inoculant in peat support or with the pre-inoculated seed; the use of mycorrhizal fungi and bacteria that promote plant growth constitutes an ecological alternative to increase yields and favor the conservation and protection of the soil; In the Babahoyo area, Los Ríos province, the inoculation of mycorrhizal biofertilizer, bioprotector, plus the use of edaphic fertilizers, positively influence the agronomic behavior and yield of the peanut crop.es_ES
dc.descriptionThis document details the effects of mycorrhizae on peanut crops (Arachis hipogaea L.), in the Province of Los Ríos. Peanut is a crop of great importance, it is present in the daily consumption of a large part of the population, for many people it constitutes a great source of high quality oil. Due to its great nutritional benefits and to achieve sustainability in the production cycle, it is necessary to increase production volumes. Among the most visible benefits of the formation of mycorrhizae is the capacity of the fungi to stimulate a greater size and production of grains in the host plants, through the incorporation of phosphorus and other nutrients. The conclusions determine that in those soils where peanuts have never been planted or have not been cultivated for many years, it is necessary to introduce bacteria selected for their nitrogen-fixing capacity into the soil. This operation is carried out by applying inoculant in liquid form in the sowing furrow, treating the seed with inoculant in peat support or with the pre-inoculated seed; the use of mycorrhizal fungi and bacteria that promote plant growth constitutes an ecological alternative to increase yields and favor the conservation and protection of the soil; In the Babahoyo area, Los Ríos province, the inoculation of mycorrhizal biofertilizer, bioprotector, plus the use of edaphic fertilizers, positively influence the agronomic behavior and yield of the peanut crop.es_ES
dc.description.abstractEl presente documento detalla los efectos de las micorrizas en cultivo de maní (Arachis hipogaea L.), en la Provincia de Los Ríos. El maní es un cultivo de gran importancia, está presente en el consumo diario de gran parte de la población para muchas personas constituyen una gran fuente de aceite de alta calidad. Debido a sus grandes beneficios nutricionales y para lograr sostenibilidad en el ciclo productivo, es necesario incrementar los volúmenes de producción. Entre los beneficios más visibles de la formación de las micorrizas se encuentra la capacidad de los hongos para estimular en las plantas hospederas un mayor tamaño y producción de granos, a través de la incorporación de fósforo y otros nutrientes. Las conclusiones determinan que en aquellos suelos donde nunca se ha sembrado maní o hace muchos años que no se lo cultiva es necesario introducir al suelo bacterias seleccionadas por su capacidad fija¬dora de nitrógeno. Esta operación realiza apli¬cando inoculante en forma líquida en el surco de siembra, tratando la semilla con inoculante en soporte turba o con el pre inoculado de la semilla; el empleo de hongos micorrízicos y bacterias promotoras del crecimiento vegetal constituye una alternativa ecológica para incrementar los rendimientos y favorecer la conservación y protección del suelo; en la zona de Babahoyo, provincia de Los Ríos, la inoculación de micorrizas biofertilizante, bioprotector, más el uso de fertilizantes edáficos, influyen positivamente sobre el comportamiento agronómico y rendimiento del cultivo de maní.es_ES
dc.format.extent25 p.es_ES
dc.language.isoeses_ES
dc.publisherBABAHOYO: UTB, 2022es_ES
dc.rightsAtribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 Ecuador*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/ec/*
dc.subjectMicorrizases_ES
dc.subjectMicroorganismoses_ES
dc.subjectManíes_ES
dc.subjectRendimientoses_ES
dc.titleEfectos de las micorrizas en cultivo de maní (Arachis hipogaea L.), en la Provincia de Los Ríoses_ES
dc.typebachelorThesises_ES


Ficheros en el ítem

Thumbnail
Thumbnail

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)

Mostrar el registro sencillo del ítem

Atribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 Ecuador
Excepto si se señala otra cosa, la licencia del ítem se describe como Atribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 Ecuador