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dc.contributor.advisorZambrano Moreira, Ricardo
dc.contributor.authorTomalá Lino, Johanna Carina
dc.date.accessioned2021-10-22T19:44:56Z
dc.date.available2021-10-22T19:44:56Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.urihttp://dspace.utb.edu.ec/handle/49000/10327
dc.descriptionThe costs of feeding livestock are the most relevant in production. The supplementation of moringa in the diet of cattle for milk can reduce production costs without losing quality and productive capacity in small and medium producers. The purpose of the documentary research was to analyze the nutritional value of moringa (Moringa oleifera) and its use in feeding dairy cattle. The Qualitative and Exploratory method was used in academic Google databases, indexed journals, Dspace of universities and scientific articles. Moringa foliage is an alternative to replace conventional concentrate up to 75% in the bovine diet, due to its high level of protein and the great digestibility of nutrients. Moringa for every 100 grams of edible part, has a higher content of vitamin A, vitamin C, calcium and potassium, in relation to carrot, orange, cow's milk and banana. When feeding moringa in cattle is started, an adaptation period is required and up to 27 kg of fresh material / animal / day can be supplied. The exposed studies indicate, in the DM consumption and the digestibility of the Moringa treatments was significantly higher than that of organic matter, while in milk there are no significant differences in dairy cows with production averages of 10 to 15 kg / day with a feeding of 2 to 3kg of fresh moringa. Concluding that the moringa supplement can be used, without any negative effect on the consumption, digestibility and quality of the milk. Keywords: Bovines, Moringa, food, proteins, diets.es_ES
dc.descriptionThe costs of feeding livestock are the most relevant in production. The supplementation of moringa in the diet of cattle for milk can reduce production costs without losing quality and productive capacity in small and medium producers. The purpose of the documentary research was to analyze the nutritional value of moringa (Moringa oleifera) and its use in feeding dairy cattle. The Qualitative and Exploratory method was used in academic Google databases, indexed journals, Dspace of universities and scientific articles. Moringa foliage is an alternative to replace conventional concentrate up to 75% in the bovine diet, due to its high level of protein and the great digestibility of nutrients. Moringa for every 100 grams of edible part, has a higher content of vitamin A, vitamin C, calcium and potassium, in relation to carrot, orange, cow's milk and banana. When feeding moringa in cattle is started, an adaptation period is required and up to 27 kg of fresh material / animal / day can be supplied. The exposed studies indicate, in the DM consumption and the digestibility of the Moringa treatments was significantly higher than that of organic matter, while in milk there are no significant differences in dairy cows with production averages of 10 to 15 kg / day with a feeding of 2 to 3kg of fresh moringa. Concluding that the moringa supplement can be used, without any negative effect on the consumption, digestibility and quality of the milk. Keywords: Bovines, Moringa, food, proteins, diets.es_ES
dc.description.abstractLos costos en la alimentación del ganado, son los más relevantes en la producción. La suplementación de la moringa en la dieta alimenticia de bovinos para leche, pueden disminuir los costó de producción sin perder la calidad y capacidad productiva en los pequeños y medianos productores. El propósito de la investigación documental fue analizar el valor nutricional de la moringa (Moringa oleífera) y su empleo en la alimentación de ganado bovino productor de leche. Se utilizó el método Cualitativo y Exploratorio en bases de datos Google académico, revistas indexadas, Dspace de universidades y artículos científicos. El follaje de Moringa es una alternativa para substituir el concentrado convencional hasta el 75% en la dieta de bovinos, por su alto nivel de proteínas y la gran digestibilidad de los nutrientes. La moringa por cada 100 gramos de parte comestible, presenta mayor contenido de vitamina A, vitamina C, calcio y potasio, con relación a la zanahoria, la naranja, la leche de vaca y el plátano. Cuando se inicia la alimentación con moringa en el ganado vacuno, se requiera de un período de adaptación y se puede suministrar hasta 27 kg de material fresco/animal/día. Los estudios expuestos indican, en el consumo de MS y la digestibilidad de los tratamientos de Moringa fue significativamente mayor al de materia orgánica, mientras que en la leche no existen diferencias significativas en vacas lecheras con promedios de producción de 10 a 15 kg/día con una alimentación de 2 a 3kg de moringa fresca. Concluyendo que el suplemento con moringa se puede utilizar, sin existir ningún efecto negativo sobre el consumo, la digestibilidad y la calidad de la leche.es_ES
dc.format.extent21 p.es_ES
dc.language.isoeses_ES
dc.publisherBABAHOYO: UTB, 2021es_ES
dc.rightsAtribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 Ecuador*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/ec/*
dc.subjectBovinoses_ES
dc.subjectMoringaes_ES
dc.subjectAlimentaciónes_ES
dc.subjectProteínases_ES
dc.titleImplementación de moringa (moringa oleifera), en la alimentación de bovinos de lechees_ES
dc.typebachelorThesises_ES


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