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dc.contributor.advisorMaldonado Camposano, Cristina Evangelina
dc.contributor.authorArias Aguirre, Aurelio Rufino
dc.date.accessioned2021-10-21T17:26:19Z
dc.date.available2021-10-21T17:26:19Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.urihttp://dspace.utb.edu.ec/handle/49000/10276
dc.descriptionBanana is the fourth most important food crop in the world, its commercialization worldwide is produced in more than 1000 varieties of banana, reporting in 2019 a world production of 115.70 million tons. The world production of bananas is threatened by the rapid dispersal of the phytopathogenic fungus, Fusarium oxysporum R4T, which has the capacity to cause in Cavendish clones, the disease known as banana wilt or panama disease, races 1 and 2, where the Cavendish clones show resistance to such races. This pathogen is easily spread through the movement of infected planting material and banana residues. It spreads through the soil, in contact with planting implements and vehicles. The infected materials together with the spores of the pathogen are transported to the drainage channels by rainwater and through irrigation water these spores infect new areas of agricultural interest. The information obtained was carried out by means of the analysis, synthesis and summary technique, in order for the reader to know about the importance of preventive measures in the management of the disease Panama disease (F. oxysporum R4T) in cultivation. banana. For the above detailed it was determined that phytosanitary control measures are established by the Phytosanitary Surveillance Agency of each country, to prevent the entry of any quarantine pest, in the case of F. oxysporum f. sp. cubense RT4, which must be strategically applied to mitigate a significant impact on export banana production.es_ES
dc.descriptionBanana is the fourth most important food crop in the world, its commercialization worldwide is produced in more than 1000 varieties of banana, reporting in 2019 a world production of 115.70 million tons. The world production of bananas is threatened by the rapid dispersal of the phytopathogenic fungus, Fusarium oxysporum R4T, which has the capacity to cause in Cavendish clones, the disease known as banana wilt or panama disease, races 1 and 2, where the Cavendish clones show resistance to such races. This pathogen is easily spread through the movement of infected planting material and banana residues. It spreads through the soil, in contact with planting implements and vehicles. The infected materials together with the spores of the pathogen are transported to the drainage channels by rainwater and through irrigation water these spores infect new areas of agricultural interest. The information obtained was carried out by means of the analysis, synthesis and summary technique, in order for the reader to know about the importance of preventive measures in the management of the disease Panama disease (F. oxysporum R4T) in cultivation. banana. For the above detailed it was determined that phytosanitary control measures are established by the Phytosanitary Surveillance Agency of each country, to prevent the entry of any quarantine pest, in the case of F. oxysporum f. sp. cubense RT4, which must be strategically applied to mitigate a significant impact on export banana production.es_ES
dc.description.abstractEl banano se constituye en el cuarto cultivo de alimentación más importante del mundo, su comercialización a nivel mundial se produce en más de 1000 variedades de banano, reportándose en el 2019 una producción mundial de 115.70 millones de toneladas. La producción mundial del banano ser encuentran amenazada por la rápida dispersión del hongo fitopatógeno, Fusarium oxysporum R4T, el mismo que tiene la capacidad de ocasionar en clones de Cavendish, la enfermedad conocida como marchitez del banano o mal de panamá, capacidad que no poseen las razas 1 y 2, en donde los clones de Cavendish presentan resistencia a tales razas. Este patógeno se logra diseminar fácilmente a través del movimiento de material de propagación y residuos de banano infectados. Se propaga a través del suelo, en contacto a los implementos de siembra y los vehículos. Los materiales infectados junto con las esporas del patógeno son transportados hacia los canales de drenaje por el agua de lluvia y por medio del agua de riego estas esporas infectan nuevas áreas de interés agrícola. La información obtenida fue efectuada mediante la técnica de análisis, síntesis y resumen, con la finalidad de que el lector conozca sobre la importancia de las medidas de prevención en el manejo de la enfermedad del mal de panamá (F. oxysporum R4T) en el cultivo de banano. Por lo anteriormente detallado se determinó que las medidas de control fitosanitarias están establecidas por la Agencia de Vigilancia Fitosanitaria de cada país, para prevenir el ingreso de cualquier plaga cuarentenaria, es el caso de F. oxysporum f. sp. cubense RT4, las mismas que deben ser aplicadas de forma estratégica para mitigar una afectación significativa en la producción de banano de exportación.es_ES
dc.format.extent28 p.es_ES
dc.language.isoeses_ES
dc.publisherBABAHOYO: UTB, 2021es_ES
dc.rightsAtribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 Ecuador*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/ec/*
dc.subjectBananoes_ES
dc.subjectPatógenoes_ES
dc.subjectDispersiónes_ES
dc.subjectMedidas de prevenciónes_ES
dc.titleMedidas de prevención en el manejo de la enfermedad del mal de panamá (Fusarium oxysporum R4T) en el cultivo de bananoes_ES
dc.typebachelorThesises_ES


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