dc.contributor.advisor | Gallón Valverde, Enrique | |
dc.contributor.author | Alcívar Junco, Willington Lelis | |
dc.date.accessioned | 2015-09-11T18:03:26Z | |
dc.date.available | 2015-09-11T18:03:26Z | |
dc.date.issued | 2012 | |
dc.identifier.uri | http://dspace.utb.edu.ec/handle/49000/951 | |
dc.description | This research was conducted in the city of Babahoyo in the experimental farm of St. Paul's school of veterinary medicine faculty of agricultural sciences that is located at km 7/2 pathway to the Montalvo province of the rivers with an average temperature of 25.2 ° C, located 8msnm.cuya geographical location is 1 ° 46 'south latitude 97 ° "27 °" west latitude and average annual rainfall of 1800mm.
Counted with duration of 42 days and used a total of 200 Hubbard broiler line Peterson, divided into 4 groups of the same age and each counted with 50 chickens, which acted as a treatment plot, and plot control experimental treatment respectively. The purpose of the proposed research was to evaluate the effect of orally administered product EM.1 in broiler chickens in the city of Babahoyo.
We all work health, biological and food daily without significant developments in regard to serious problems or not solvable in a period of time that interferes with the final outcome of the investigation. It took the weight recorded weekly and daily food consumption values, water consumption, mortality and inverted values (production costs).
The data were analyzed using completely randomized design; we determined that there was high statistical significance (P ≤ 0.05). Cumulative feed conversion in treatment 3 (2.06) was the best. Percent mortality was 2% for treatment 1, 2, 3 while for the control was 0%. | es_ES |
dc.description.abstract | El presente trabajo de investigación se realizo en la ciudad de Babahoyo, en la granja experimental san pablo de la escuela de medicina veterinaria y zootecnia de la facultad de ciencias agropecuarias que se encuentra ubicada en el km 7/2 de la vía a Montalvo de la provincia de los ríos con una temperatura promedio de 25.2°C, ubicada a 8msnm.cuya localización geográfica es 1°46” de latitud sur 97°” 27°”de latitud oeste y una precipitación promedio anual de 1800mm.
Conto con una duración de 42 días y se utilizaron un total de200 pollos broiler de línea Hubbard Peterson, distribuidos en 4 grupos de la misma edad y cada uno conto con 50 pollos, las cuales hicieron las veces de parcela de tratamiento, testigo y parcela de tratamiento experimental respectivamente. La finalidad de la propuesta de investigación fue evaluar el efecto del producto EM.1 administrado vía oral en pollos de engorde en la ciudad de Babahoyo.
Se realizaron todas las labores sanitarias, biológicas y de alimentación diariamente, sin novedades de importancia en lo que respecta a problemas graves o no solucionables en un periodo de tiempo que interfiera en el resultado final de la investigación. Se tomo el peso semanalmente y se registraron diariamente los valores de consumo de alimento, consumo de agua, mortalidad y valores invertidos (costos de producción). | es_ES |
dc.format.extent | 81 p. | es_ES |
dc.language.iso | spa | es_ES |
dc.publisher | Babahoyo: UTB, 2012 | es_ES |
dc.rights | openAccess | es_ES |
dc.subject | Pollos de engorde | es_ES |
dc.subject | Fase de crecimiento | es_ES |
dc.subject | Microorganismo Eficaces | es_ES |
dc.subject | Factores de estudio | es_ES |
dc.title | Utilización del EM.1 (Microorganismo Eficaces) en el agua de beber, en pollos de engorde en fase de crecimiento y acabado en la ciudad de Babahoyo | es_ES |
dc.type | bachelorThesis | es_ES |