Show simple item record

dc.contributor.advisorLeón Vásquez, Alberto
dc.contributor.authorÁlvarez Peña, Marcos Ubaldo
dc.date.accessioned2015-07-21T21:36:25Z
dc.date.available2015-07-21T21:36:25Z
dc.date.issued2014
dc.identifier.urihttp://dspace.utb.edu.ec/handle/49000/759
dc.descriptionCoffee is one of the most important and cultivated crops, not only in Ecuador but of the world, for this reason it is of great economic and social importance. The UN estimates that is planted in over forty countries, being consumed by more than 50 % of the population in these places. In Ecuador it is estimated that approximately 300,000 ha are cultivated; mainly in the provinces of Guayas and Los Rios. Presents a national average yield of 350 kg/ha, which is considered low compared to other countries. The Los Rios province, produces coffee in about 62,000 ha, of which 70 % is not modernized. The objective of this research was to evaluate various types of media in the reproduction of Arabica coffee seedlings (Coffea arabica) in the Babahoyo. The research was conducted in the grounds of the Experimental Farm "San Pablo", Faculty of Agricultural Sciences of the Technical University of Babahoyo, located at Km 7,5 of satellite Babahoyo-Montalvo. Red Caturra variety coffee was investigated with 10 treatments with various substrates in plots of 20 cases, which were distributed in a completely randomized design blocks. For the evaluation of the average Tukey test at 5 % probability was used. During the crop cycle were evaluated: plant height, leaf area, stem diameter, number of leaves per plant, root length.......es_ES
dc.description.abstractEl café es uno de los cultivos más importante y cultivado, no sólo en el Ecuador sino del mundo, por tal motivo es de mucha importancia económica y social. La ONU estima que se siembra en más de cuarenta países, siendo consumido por más del 50 % de la población en estos lugares. En el Ecuador se estima que se cultivan 300.000 ha aproximadamente; principalmente en las provincias del Guayas y Los Ríos. Presenta un rendimiento promedio nacional de 350 kg/ha, el cual es considerado bajo con relación a otros países. La provincia de Los Ríos, produce café en aproximadamente 62.000 ha, de las cuales el 70 % no se encuentra tecnificado. El objetivo de esta investigación fue evaluar varios tipos de sustratos en la reproducción de plántulas de café arábigo (Coffea arabica) en la zona de Babahoyo. El trabajo de investigación se realizó en los terrenos de la Granja Experimental “San Pablo”, de la Facultad de Ciencias Agropecuarias de la Universidad Técnica de Babahoyo, ubicada en el Km. 7½ de la vía Babahoyo - Montalvo. Se investigó la variedad de café caturra rojo, con 13 tratamientos con varios sustratos, en parcelas de 20 fundas, que se distribuyeron en un diseño de bloques completos al azar. Para la evaluación de medias se utilizó la prueba de Tukey al 5 % de probabilidad. Durante el ciclo del cultivo se evaluó: altura de plantas, área foliar, diámetro de tallos, número de hojas por planta, longitud de raíz........es_ES
dc.format.extent56 p.es_ES
dc.language.isospaes_ES
dc.publisherBabahoyo: UTB, 2014es_ES
dc.rightsopenAccesses_ES
dc.rightsopenAccesses_ES
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/ec/es_ES
dc.subjectSustratos naturaleses_ES
dc.subjectAbonos Orgánicoses_ES
dc.subjectReproducción de plántulases_ES
dc.subjectCafé Arábigoes_ES
dc.titleEvaluación de varios tipos de sustratos naturales en mezclas con abonos orgánicos en la reproducción de plántulas de Café Arábico (coffea arábiga) en la zona de Babahoyoes_ES
dc.typebachelorThesises_ES


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as openAccess