Show simple item record

dc.contributor.advisorCastro Posligua, Aida
dc.contributor.authorGuin Delgado, Gladys Suleyka
dc.contributor.authorOlvera Reyes, Joselyn Jomira
dc.date.accessioned2019-10-14T21:36:42Z
dc.date.available2019-10-14T21:36:42Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.urihttp://dspace.utb.edu.ec/handle/49000/7007
dc.descriptionBreakfast represents the main meal of the day, it has an important role in the child's physical and neurocognitive development, however there is bad attachment to it, causing problems in their nutritional status and academic performance. Objective: To establish the influence of breakfast on the nutrition and academic performance of the students in the third and fourth year of basic of the Miguel de Cervantes Baba fiscal school, the rivers. May-September 2019 period. Results: We worked with a total of 100 children from the Miguel de Cervantes Fiscal School, in the third and fourth grade of basic education, where 54% of them had breakfast as opposed to 46% who did not; Within the group of those who did have breakfast, 30% had a poor quality breakfast; the nutritional status isolated in 39% was obesity, of which 33% had poor school performance. Regarding the factors inherent to the parents, we have that 45% of the mothers indicated that they have between 2 and 3 children including the one who is as a student in the educational institution in which the study is carried out; 46% of the parents had a level of primary education; Finally, 86% of them did not have any knowledge about what a healthy breakfast or its components is.es_ES
dc.description.abstractEl desayuno representa la principal comida del día, tiene un rol importante en el desarrollo físico y neurocognoscitivo del niño, sin embargo, existe mal apego a este desencadenando problemas en el estado nutricional y rendimiento académico de los mismos. Objetivo: Establecer la influencia del desayuno en la nutrición y rendimiento académico de los estudiantes de tercero y cuarto año de básica de la escuela fiscal miguel de cervantes Baba, los ríos. Periodo Mayo- septiembre 2019. Resultados: Se trabajó con un total de 100 niños de la Escuela Fiscal Miguel de Cervantes, de tercer y cuarto grado de educación básica, en donde el 54% de ellos si desayunaban a diferencia del 46% que no lo hacían; dentro del grupo de los que si desayunaban tenemos que el 30% tenían un desayuno de mala calidad; el estado nutricional aislado en un 39% fue la obesidad, de los cuales el 33% tenían bajo rendimiento escolar. En cuanto a los factores inherentes a los padres de familia tenemos que el 45% de las madres indicaron tener entre 2 a 3 hijos incluyendo al que se encuentra como estudiante en la institución educativa en la que se realiza el estudio; el 46% de los padres contaban con un nivel de instrucción primaria; finalmente el 86% de ellos no tenían ningún tipo de conocimiento sobre lo que es un desayuno saludable ni de sus componentes.es_ES
dc.format.extent91 p.es_ES
dc.language.isospaes_ES
dc.publisherBabahoyo: UTB-FCS, 2019es_ES
dc.rightsopenAccesses_ES
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/ec/es_ES
dc.subjectDesayunoes_ES
dc.subjectEstado Nutricionales_ES
dc.subjectRendimiento Académicoes_ES
dc.titleInfluencia del desayuno en la nutrición y rendimiento académico de los estudiantes de tercero y cuarto año de básica de la Escuela Fiscal Miguel De Cervantes Los Ríos, periodo mayo-septiembre 2019.es_ES
dc.typebachelorThesises_ES


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as openAccess